Budućnost pripada informaciji

Nepobitna činjenica je da su znanje i informacije strateški važni faktori društvenog razvoja, kao i njegovi pokretači. Savremeni tip društva omogućuje upravo nova komunikacijska tehnologija. Uz informatičku tehnologiju rađa se takođe i nova ekonomija.

Ekonomija informatičkog društva počiva na informacijama kao neiscrpnom izvoru, odnosno, resursu i inicijatoru glavnih aktivnosti tog istog društva.

Informacije su prenosive, ne ljudi

Sticajem istorijskih okolnosti, u vreme jeftine energije i obilja sirovina, razvijene zemlje izgradile su sisteme koji troše ogromne količine energije, mreža satelitskih naselja imala je velike trendove rasta. Ipak, kompletno funkcionisanje u potpunosti zavisi od mobilnosti ljudi, ali i roba.

Postavlja se pitanje, da li i danas kada je energija izuzetno na ceni, svi mogu ravnopravno da idu istim putem razvoja ?! Moderna komunikacijska tehnologija često promoviše načelo da je mnogo racionalnije prenositi informacije nego ljude. Ovo pravilo jednako odgovara kako razvijenim tako i nerazvijenim društvima.

Porast i novih problema ?!

Opšte je pravilo da tehnologija stvara nove mogućnosti koje same po sebi društvu ne obezbeđuju automatski boljitak. Iz tog razloga, poželjno je čuvati se naivnog „tehničkog optimizma“ koji zanemaruje detalj da tu tehnologiju ipak proizvode i njom upravljaju ljudi.

I u ovom slučaju potvrdila se zakonitost da upotrebom savremenih, najčešće digitalnih sredstava, čovek u izvesnoj meri postaje zavisan od njih. Brzi prenos informacija štedi energiju, vreme i materiju, ali i bitno proširuje polje ljudske komunikacije.

Decentralizacija kao nuspojava

Kako se javljaju konkurentski centri informacija, može da se očekuje da društveni sukobi poprime nove oblike borbe koja će biti plasirana javnosti, ali i pojavu novih načina tumačenja informacija, ali i dezinformacija.

Mač sa dve oštrice

 Globalna organizacija svetskog društva naglo se izmenila nakon raspadanja starog i uspostavljanja novog svetskog poretka. Perspektive razvoja pod takvim uslovima neizvesne su iako se sve odigrava na visokom tehnološkom nivou.

Brz progres tehničkog razvoja nije praćen istovremenim kulturnim sazrevanjem društva i odgovarajućom moralnom odgovornošću savremenog čoveka. To je najbolji dokaz da pojmovi kao što su tehnički razvoj i društveni progres ipak nisu jedno isto.

Moderno društvo ili globalizacija modernosti ?!

Jedna od fundamentalnih posledica modernosti jeste i globalizacija. Ona znači više od difuzije zapadnih institucija. U pitanju je nejednak proces razvoja. On istovremeno fragmentiše i koordiniše, odnosno, donosi nove oblike međuzavisnosti u svetu u kome ne postoje „drugi“. Takvi oblici stvaraju nove forme rizika i opasnosti isto kao što i unapređuju dalekosežne mogućnosti globalne sigurnosti. Da li ima u konceptu modernosti nešto posebno, sa aspekta njenih globalizujućih tendencija ili je to samo mit ?!

Odgovor se često sam po sebi nametne- Nema. Ne može nikada ni biti pošto je ovde reč o oblicima međuzavisnosti, ali i šire svesti koja tek treba da se ispolji u predstojećem periodu.

U pravednom, modernom društvu potrebno je da se napravi mesta za mirno prihvatanje poretka i razvoja kao ravnopravnih pojmova i slobodnih aktera kako bi se ostvarila željena alternativa civilizovanijeg modernog društva. Da li se ti uklapaš u ovu sliku sveta ?!

8 Comments

 1. Osnove dobrog pričanja priče – Ivana Živanić

  25. February 2018. at 12:13

  […] ili ono akademsko, neumoljivo je. E pa isti kriterijumi važe i u svetu svakodnevnice. Informacije koje se smenjuju i manipulisanje svešću. Sve je to isto složeno, ako ne i […]

 2. Kako da iskoristiš maksimalno društvene mreže – Ivana Živanić

  20. April 2018. at 14:42

  […] što tvojim čitaocima nudi budućnost koja je bolja od sadašnjosti, uvek će biti uzbudljivo, zanimljivo i vredno pažnje i vremena. Ovo […]

 3. Kako da tvoji stari tekstovi budu content evergrin ?! – Blog Ivane Živanić

  27. May 2018. at 13:18

  […] plan kako ćeš pisati, o čemu i na koji način ćeš to prezentovati čitaocima, kako bi im te informacije bile zanimljive i […]

 4. Lowell Hocutt

  29. June 2018. at 00:22

  After study a few of the blog posts on your website now, and I truly like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Pls check out my web site as well and let me know what you think.

 5. Rory Staple

  18. July 2018. at 13:49

  Generally I do not read article on blogs, however I wish to say that this write-up very pressured me to check out and do so! Your writing taste has been amazed me. Thanks, quite nice post.

 6. fotbollströjor barn

  24. August 2018. at 02:14

  Rather insightful look frontward to returning.

 7. survive the island itch.io

  29. August 2018. at 00:44

  It’s really a cool and helpful piece of information. I am glad that you shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 8. fotballdrakter barn

  1. September 2018. at 05:47

  Many thanks, this website is very beneficial.

Leave a Reply