Efektno pisanje: Da li si razvio svoj stil ?!

Definisanje stila, odrediće tvoj dalji pravac pisanja, ali i čitave karijere

 

 

Sama reč „stil“ kada je reč o pisanju, ima dva različita značenja. Stil je neodvojivi deo ličnosti autora, kvalitet koji čini neko pisanje jedinstvenim i koji čitaocu prenosi karakter i razmišljanje onog koji je napisao tekst.

Stil takođe može da predstavlja i karakteristični način izražavanja misli i govora kroz pisanu formu samog naratora. Kako je stil dosta povezan sa iskustvom čitalaca, to je jedan od najvažnijih elemenata pisanja.

Kako autor izražava svoje misli ?

Tvoj izbor reči u rečenici, ton koji im daš pa čak i sama interpunkcija, sve to predstavlja tvoj stil, stil jednog dobrog autora. Bilo bi poželjno da bude konzistentan, naročito ako ćeš se služiti pisanjem u trećem licu jednine ili informativnim pisanjem. Kako rezultat toga, obično je moguće identifikovati autora nekog teksta samim čitanjem njegovog rada.

Na primer, Čarls Dikens često se obraćao čitaocu tako da on može da mu odgovori („Neka mi neko odgovori“). Takođe ovaj pisac je i praktičan, ali i pomalo duhovit kroz svoju naraciju, što predstavlja dobitnu kombinaciju.

Kakav stil ima radnja tvoje priče ?!

Svaki pojedinac ima svoj način sastavljanja fraza, rečenica ili ideja na papir. Svi ovi elementi čine stil neke osobe. Neki ljudi su autoritativni, neki su šarmantni, čarobni dok kombinacija različitih kvaliteta čini autentičnost neke ličnosti.

Pisac mora da pronađe stil za svaki od karaktera koji se nađe u njegovoj priči i on mora da bude konzistentan, verodostojan i prikladan.

Neka ti reči prirodno dođu

Iako svakako treba da nastojiš da obogatiš svoj rečnik, drži se takođe i reči koje koristiš i u svakodnevnom životu. Ako upotrebljavaš neke reči samo da bi ostavio utisak ozbiljne i stručne osobe, samo ćeš da zvučiš nervozno ili kao da si zloupotrebio baš te reči za koje si mislio da će ti pomoći.

Obrati pažnju na izbor reči

Kao ličnost od kredibiliteta, takođe ćeš trebati da doneseš odluku o upotrebi figurativnog jezika u svom pisanju. Dok razmišljaš o stilu koji bi ti najviše odgovarao, proveri da li su ti neki od osnovnih literarnih izraza dovoljno bliski da bi mogao da ih koristiš dok pišeš o nečemu.

Upoznaj se dobro i sa altima koji ti stoje na raspolaganju, oni će ti takođe dosta pomoći da razviješ svoj stil u željenom smeru.

Rizik

U pitanju je više termin, „rizik“, koji se odnosi na nešto što bi moglo da krene u pogrešnom smeru kada radiš na nekom ozbiljnom projektu. Pri tom je važno da znaš koji te potencijalni rizici okružuju kako bi znao da računaš na njih. Potrebno je da imaš više planova koji se odnose na isti cilj, kako bi izbegao rizik koji može da se desi već pri prvom pokušaju.

Prekretnice

U pitanju su tačke u vremenu koje označavaju ključne trenutke u toku zadatka na kom radiš. Prekretnice se često koriste:

 • Na početku neke faze
 • Na kraju faze
 • Na kraju nekog velikog ili glavnog zadatka
 • Pri značajnom datumu u tvom planeru

Ovo su veoma značajni detalji bilo kog projekta na kom radiš i naglašavaju značaj svake faze i postavljenog plana.

Da li si prošao sve ove faze efektnog pisanja i znaš zapravo o čemu se radi ?! Nastavi sa čitanjem jer ćeš ovde uspešno proći sve faze izgradnje autentičnog i prepoznatljivog stila.

8 Comments

 1. Paunov Alibi, II deo – Ivana Živanić

  12. March 2018. at 18:33

  […] A najinteresantnije je što je to i istina. Tip koji se brine o zelenim površinama u parku baš tada je obilazi park, pre zaključavanja […]

 2. Lepota neodustajanja – Ivana Živanić

  18. March 2018. at 17:39

  […] su ograničenja samo stvar izbora nečijeg uma, onda se čini da  i sve ostalo dođe u pravo vreme i na pravo mesto. U stvari, sve […]

 3. furtdso linopv

  20. June 2018. at 17:20

  Do you have a spam problem on this website; I also am a blogger, and I was wondering your situation; many of us have developed some nice procedures and we are looking to swap strategies with other folks, please shoot me an e-mail if interested.

 4. Jospeh Didomizio

  18. July 2018. at 18:45

  I’ve been absent for a while, but now I remember why I used to love this web site. Thanks, I’ll try and check back more often. How frequently you update your site?

 5. Johnson Kellough

  31. July 2018. at 05:42

  I have fun with, lead to I discovered exactly what I was taking a look for. You have ended my 4 day long hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye

 6. fotbollströjor barn

  24. August 2018. at 13:54

  Wow cuz this is very good work! Congrats and keep it up.

 7. emergency lighting osha

  29. August 2018. at 19:37

  I am glad to be a visitor of this arrant weblog! , thanks for this rare information! .

 8. UPUTSTVO ZA IZRADU DOKTORSKOG RADA – Blog Ivane Živanić

  16. September 2018. at 15:17

  […] jeziku kojim se služi na datoj naučnoj instituciji. Rad sadrži naslov, prošireni sažetak i ključne reči na srpskom i engleskom jeziku, odnosno, jeziku koji je različit od onogakojim je pisan […]

Leave a Reply