Ideja- tvoje najjače oružje

Ideja koja je dovoljno originalna i kreativna, jedino je što može da te odvede do uspeha, uz dobro isplanirane korake do njene realizacije, kao i snagu volje da ih zaista sprovedeš u delo. Međutim, na putu do realizacije moraš da budeš pametan i uočiš sve potencijalne zamke koje bi mogle da te uspore u tvojim planovima. Ukoliko se prepoznaš da radiš neke od navedenih stvari, eliminiši ih u startu.

Savršen tajming

Ovo je postalo uobičajena navika mnogima, bilo kroz zadatke koje obavljaju ili kroz komunikaciju sa drugima. Ipak, u pitanju je klasična greška zbog koje je bezbroj ideja propalo iz razloga što se uvek nešto čeka da bi se krenulo sa njihovom realizacijom.

Ovde je od suštinskog značaja da postaviš sebi pitanja poput: Kako uopšte možeš znati kada je pravi momenat ? Kojim se to kriterijumima određuje i da li će to neko uopšte moći da prepozna, kada dođe momenat inspiracije ?

Kada ti se u umu pojavi neka ideja, najbolja stvar koju možeš da učiniš povodom toga jeste da odmah uradiš onoliko koliko možeš što se tiče njene realizacije. Ne sutra, ne kasnije, ne za par dana. Odmah. Dok je ideja puna kreativnog potencijala, a ti energije.

Verovatno to što zamišljaš neće ispasti iz prvog pokušaja onako kako si želeo, ali nećeš ni biti u mogućnosti da poduzmeš sve planirane korake ukoliko ne dozvoliš da ideja koju imaš izađe na svetlo dana, bez obzira na činjenicu da ona možda nije savršena.

(Ne)postavljanje realnih ciljeva

Ovaj izazov prisutan je u svim aspektima života i podjednako se odnosi i na velike, ali i na male, one svakodnevne, ciljeve. Kakav je osećaj kada ne odradiš sve što si planirao za taj dan, da li si motivisan da nastaviš dalje ?! Koliko vredi (ne)ostvarena ideja ?!

Neka ti ciljevi budu realni i potrudi se da za svaki postaviš vremenski rok u okviru kog je moguće i da ostvariš zacrtani plan. Ukoliko budeš sledio ove kriterijume, moćićeš bolje da pratiš sebe i svoj rad, a pri tom ćeš imati drugačiji uvid u to kako napreduju ciljevi koje si postavio sebi.

Marketing, Da ili Ne ?!

Ukoliko misliš da ti nije potreban nikakav marketing za ono na čemu sada radiš, osvrni se dobro oko sebe i shvatićeš da je dostupnost interneta učinila on line prisutnost imperativom modernog doba.

Digitalni marketing nije više samo jednosmerni kanal za interakciju sa potencijalnim klijentima, gde će samo jedna strana da promoviše svoje kvalitete i veštine. Trendovi su evoluirali i obuhvataju pored dobre promocije i povezivanje sa drugima, kao i rešavanje njihovih problema uz razvijanje poverenja.

Tvoja marketing strategija treba da se uklopi sa idejom koju imaš kako bi došlo do kreativnog procesa inspiracije, koji će te jedino odvesti do puta uspeha. Nije bitno ukoliko pri tom nemaš razrađen biznis plan u potpunosti. Samo napravi dobru strategiju i drži je se.

Uči od drugih, ne takmiči se sa njima

Možda će ti biti teško da poveruješ u ovo, ali konkurencija je korisna za tebe. Pokreće tvoju inovativnost, inspiriše te da istraješ u svojim planovima i pomaže ti da izgradiš timski duh. I to nije sve. Često se dešavalo da upravo prisustvo konkurencije poveća potražnju na ciljanom tržištu pa bilo da je u pitanju potražnja za pravom idejom ili za poslovnom prilikom.

Prilično je lako da precizno definišeš ko je tvoja konkurencija. Ono što ti možeš da uradiš pri tom jeste da razviješ sopstveni sistem monitoringa za informacije koju su ti neophodne da bi se dobro pozicionirao na željenom tržištu. Ključno pitanje pri tom je: Koje su to mogućnosti za uspeh koje ti nudi oblast u kojoj si najbolji ?!

Cilj svega navedenog jeste da te podstakne na iznošenje artikulisanog mišljenja u kreativnom procesu traženja one prave ideje. Ukoliko ne znaš odakle da počneš na tom putu, informiši se o raznim zanimljivim i korisnim tehnikama i alatima koje možeš ovde da pronađeš.

 

3 Comments

 1. Pisanje i podsvest – Ivana Živanić

  12. February 2018. at 15:30

  […] emocija pa makar i prema sopstvenim potencijalima, u ljudskoj je prirodi da je odmah projektuje na ogledalo pozitivnih predrasuda o ličnoj i obično duboko potisnutoj vrednosti. Naravno, čitav taj proces […]

 2. Henry Clowdus

  18. July 2018. at 19:05

  Greetings from Colorado! I’m bored to death at work so I decided to browse your blog on my iphone during lunch break. I love the knowledge you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m surprised at how fast your blog loaded on my phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, great blog!

 3. minuteman 3 launch facility

  28. August 2018. at 22:18

  Please let me know if you’re looking for a writer for your blog. You have some really good posts and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine. Please blast me an e-mail if interested. Cheers!

Leave a Reply