Kako biti konkurentan na zahtevnom tržištu

Danas je u svetu sve veća potreba za kvalitetom, usluga, roba, informacija. Zahtevno tržište postavlja sve veće kriterijume koje često i nije tako teško ispuniti. Iz tog razloga, uvek su aktuelni načini za pronalaženje novih izvora energije i ideja, kao glavnih aspekata  za što bolje ispunjavanje zadatih ciljeva. Prema nekim FAO istraživanjima, procenjuje se da  će oko 2050. godine parametri konkurentnog tržišta biti značajno pooštreni, a što će dalje ukazivati na razne izazove, pre svega one u komunikaciji.

 

Ravnoteža među aspektima

Ekonomski i socijalni balans u sadašnjim uslovima modernog društva značajno utiču i na razvoj tvoje konkurentnosti. Ipak, neophodno je da sagledaš moguće negativne uticaje na kretanje budućih trendova.

Imajući u vidu ulogu sopstvene asertivnosti u profesionalnom nastupu, u uslovima napredne tehnologije, bilo bi poželjno da razmotriš šta je ono što imaš da ponudiš u okviru socijalne strukture one sredine u kojoj planiraš da plasiraš svoje znanje i veštine.

Integralni razvoj, usklađen sa potrebama tržišta, predstavlja imperativ zdravog i uspešnog poslovanja.

 

Održivost promena

Kako bi se ispunili standardi kvaliteta, potrebno je da kombinuješ sopstveni sistem realizacije ciljeva sa zahtevima u pogledu nivoa znanja koje imaš da ponudiš pre svega. Najbolje primere svakako možeš da nađeš u evropskim standardima menadžmenta.

Svakako bi bilo zanimljivo i da uradiš SWOT analizu zadatka na kome trenutno radiš. Ovo će ti pomoći da utvrdiš kritične, kontrolne tačke u cilju kontrolisanja toka procesa realizacije planova. Ovaj koncept odnosi se na sve faze tog procesa.

 

Osnova za buduće odluke

Skupljanje i analiza podataka koji će ti biti potrebni, zahteva od tebe da pratiš sledeće faze:

 1. Prepoznavanje i rano upoznavanje sa potencijalnim i nadolazećim rizicima
 2. Adekvatna podrška u slučaju rizika
 3. Dobra informisanost o svim pitanjima koja se razmatraju kroz realizaciju plana

Osnovni izazovi sa kojima se eventualno možeš součiti su nedostatak jasnog koncepta željene ideje, ali i nedovoljno shvatanje važnosti i značaja same zamisli. Ovo je naročito značajno i karakteristično za region jugoistočnih zemalja.

 

Marketing kao korisan alat ?!

Osnovni ciljevi, kojima bi trebao da se rukovodiš kada je marketing u pitanju svakako su istraživanje potreba i želja klijenta, pri tom vezujući ovo za rešavanje svih izazova sa kojima ćeš se susretati i usklađivanje svega toga sa sopstvenim potrebama.

Uloga marketinga u ovom slučaju jeste da inicira i podigne svest tvojih klijenata, uz pomoć instrumenata komunikacijskih strategija poput event- marketinga ili relationshipmarketinga.

Cilj ovih strategija je obuhvatiti uključenost svih učesnika procesa trajnog povezivanja onoga što radiš sa ljudima kojima je to zaista i potrebno.

 

 

Miks koncept

Kombinacijom instrumenata pomoću kojih organizacija tvojih ciljeva utiče da se oni zaista i ostvare, ključni je deo vizije marketing miksa. Osnovne karakteristike ovog koncepta su pre svega ideja ili proizvod koji ćeš da ponudiš svojim klijentima, vrednost koju prezentuješ, a potom i pravilno distribuiranje i promocija te ideje drugima, kojima je ona i potrebna.

Koje ti strategije koristiš, da li one daju željene rezultate ? Počni da primenjuješ neke od navedenih saveta i uoči samo da li ima razlike u odnosu na prethodni način obavljanja zadataka. Možda te rezultati iznenade.

8 Comments

 1. Avangardno izražavanje- Mit ili potreba ?! – Ivana Živanić

  9. March 2018. at 16:31

  […] Savremena komunikacija zasniva se na odbacivanju sadržaja i vidljive harmonije, pri čemu preovladava teorija  podražavanja stvarnosti. Osnovni princip avangarde je napad na estetiku lepog stila, onog prihvatljivog i poželjnog i zalaganje za estetiku opozitnog stila. […]

 2. Kako razviti u sebi upornost ? – Ivana Živanić

  30. March 2018. at 20:34

  […] su povezani sa tobom na nekom zadatku. Ako si prijatan i ljubazan to može da utiče na to da tvoj tim sve teške stvari obavlja lakše- […]

 3. Česte content strategije kojih moraš da se rešiš – Blog Ivane Živanić

  20. May 2018. at 14:20

  […] Bez obzira na to čime se baviš i o čemu pišeš na društvenim mrežama, verovatno si shvatio da se tu sve konstantno menja. Bez obzira šta napišeš ili uradiš, sutra već neće biti aktuelno. […]

 4. Lester Rastelli

  28. June 2018. at 22:27

  I’ve been surfing on-line more than 3 hours these days, but I by no means found any interesting article like yours. It is lovely price sufficient for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made excellent content as you probably did, the web will probably be a lot more useful than ever before. “Where facts are few, experts are many.” by Donald R. Gannon.

 5. Denae Carol

  18. July 2018. at 15:22

  obviously like your web-site however you need to test the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I to find it very bothersome to inform the truth then again I will certainly come again again.

 6. Galen Mcarthun

  31. July 2018. at 05:03

  I was very pleased to find this web-site.I wanted to thanks for your time for this wonderful read!! I definitely enjoying every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you blog post.

 7. matt graham survivalist training

  29. August 2018. at 15:15

  I have been browsing on-line greater than three hours nowadays, yet I by no means found any fascinating article like yours. It is beautiful worth sufficient for me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made excellent content as you did, the internet will probably be a lot more useful than ever before. “Baseball is 90 percent mental. The other half is physical.” by Lawrence Peter Berra.

 8. billige fotballdrakter

  31. August 2018. at 03:27

  Many thanks, this website is really practical.

Leave a Reply