Kako da napišeš atraktivan content

Content je važan za SEO i to je najbolji način da privučeš pažnju potencijalnih klijenata, ali i da ih zadržiš. Međutim, na koji način napisati zanimljiv i originalan tekst i da li zaista treba dosta truda oko toga ?

U on line svetu, koji se stalno menja, pisanje kvalitetnog sadržaja nije tako jednostavno kao što bi možda pomislio. Ipak, kako je kreiranje dobrog contenta izazov, moguće je da se usavršiš na tom polju objavljivanjem zanimljivih postova, infografika, video zapisa, koji interesuju tvoju ciljanu grupu i na taj način povećaš broj zadovoljne publike.

Ne moraš čak ni da budeš stručnjak za teme o kojim pišeš da bi napisao dobar content. Kada je reč o pisanju nečeg kvalitetnog, broj reči nije primaran. Postoji nekoliko trikova koji će da ti pomognu da napišeš odličan tekst koji će čitaoce da obori sa nogu.

Ne piši kako bi impresionirao

Kada pokušavaš da razgovaraš sa svojom publikom, koju vrstu reči koristiš ? Da li si tip autora koji pokušava da privuče pažnju upotrebom stručnih termina ili koristiš komplikovane izraze kako bi istakao poentu ?

Ako želiš da čitaoci budu zadovoljni onda bi trebalo da pišeš konverzacijski i da tekst bude što detaljniji. Konverzacijski ton ostaviće utisak da se obraćaš čitaocu lično. Piši tako da mu pomogneš i angažuješ njegov um.

Koristi kratke rečenice

U većini slučajeva, duge rečenice dosadne su jer u njima čitalac izgubi tok čitanja. Takođe, na ovaj način moguće da se ne shvati u potpunosti suština onoga što si napisao. Da bi tekst bio čitljiviji i zanimljiviji, duge rečenice razbij na kratke. Takođe, piši jasno i potrudi se da to što napišeš zvuči ubedljivo.

Deli teme koje su povezane sa tvojom

Ako publika ne nađe dobar razlog da podeli tvoj tekst, definitivno ga neće ni pročitati do kraja. Mogao bi da napišeš sadržaj koji će ponuditi neku vrednost i koji će primorati čitaoce da deluju, bilo da više istražuju o temi ili da dele tekst sa svojim prijateljima.

Jednom kada kreiraš content koji odgovara vrednostima publike ili ako ponudiš neke smernice o tome kako učiniti nešto sa manje napora, vremena ili novca, publika će želeti da čita i deli ono što budeš pisao.

Deli on line uvide iz oblasti o kojoj pišeš

Kreativni autori koji su lideri u svojoj oblasti, dele svoju jedinstvenu perspektivu o stvarima koje utiču na njihovo pisanje i dalji rad. Vidi iz kojih oblasti možeš da deliš svoja zapažanja sa publikom. Kratka objašnjenja, saveti i trikovi o određenoj temi potvrdiće tvoj lični brend i učiniće od tebe osobu koju je vredno poslušati. Pored toga, tvoja publika želi da zna šta ti misliš na određenu temu.

 

Postavljaj pitanja kako bi angažaovao čitaoce

Ako ne postavljaš pitanja dok pišeš, vreme je da to počneš da radiš. Neka istraživanja pokazala su da postavljanje pitanja može povećati tvoj uticaj i deljenja po društvenim mrežama. Pitanja će učiniti da publika razmišlja o tome što si napisao i da se složi sa tobom, što je znak da postaješ ubedljiviji.

*

 

Piši svaki dan, čak i onda kada ti se ne piše. Svako piše bolje kada vežba svoje pisanje. Na ovom mestu obuhvaćen je rad sa različitim tipovima tekstova. Posebnim tehnikama razvija se specifičan uvid u strukturu i ideju teksta. Do cilja ćeš doći kroz interakciju i kontekst, a potom možemo zajednički da evaluiramo druge mogućnosti koje se tu nalaze. Za početak, napiši nešto i pošalji mi…

 

7 Comments

 1. Napredno razmišljanje uspešnih content writera – Ivana Živanić

  25. December 2017. at 18:27

  […] na ciljanu grupu, znaćeš šta je to što je publici potrebno da čuje. Na tebi je da oslobodiš inspiraciju, povežeš se sa njom i osvestiš to saznanje. Radeći na ovaj način, moćićeš da prilagodiš […]

 2. Razlozi zašto gubiš fokus – Ivana Živanić

  1. January 2018. at 14:00

  […] Tvoji snovi deo su tvog identiteta. Ako ih pustiš da skliznu i ti ćeš se sa njima izgubiti. Fokus ima fizičke, emocionalne i mentalne aspekte. Moraš dobro da razumeš svaki od njih kako bi rešio […]

 3. Želiš bolje rezultate ? Prestani biti fokusiran na njih – Ivana Živanić

  8. January 2018. at 18:14

  […] na željene ishode greška je koja će doneti male promene na kraju. Razlog tome je što produktivnost, a u krajnjem slučaju i isplativost nekog rada, ne može da bude na silu postignuta. Koliko je […]

 4. Dobar si pisac, ali nisi dobar bloger ?! – Blog Ivane Živanić

  13. May 2018. at 11:38

  […] za prihvatiti je kao takvu, za većinu ljudi. Ljudi obično misle kako će lako da osmisle neki sadržaj na internetu jer ako oni to ne urade, uradiće konkurencija i to i brže i […]

 5. Caren Drinski

  28. June 2018. at 21:26

  Nice post. I learn something more challenging on different blogs everyday. It will always be stimulating to read content from other writers and practice a little something from their store. I’d prefer to use some with the content on my blog whether you don’t mind. Natually I’ll give you a link on your web blog. Thanks for sharing.

 6. furtdso linopv

  29. July 2018. at 16:31

  A lot of thanks for each of your efforts on this blog. Kate enjoys participating in research and it’s really obvious why. All of us learn all concerning the dynamic mode you convey very important suggestions via your blog and as well improve response from the others about this area so our own princess is in fact learning a lot. Take pleasure in the rest of the year. You have been doing a fantastic job.

 7. survive ark id

  28. August 2018. at 09:53

  Your place is valueble for me. Thanks!…

Leave a Reply