Kako da osmisliš svoju strategiju ?!

Kada si tek počinjao da učiš sve o pozicioniranju na internetu i o pravom izboru strategija, sve je nekako delovalo prilično konfuzno i nejasno.

Neki su čak pokušavali i pomoću nekorektnih taktika dobro da se plasiraju za rezultate pretrage. Ovo je podrazumevalo osmišljeni izbor ključnih reči i povezanih linkova, na svakodnevnom nivou.

I neko vreme ovo može da funkcioniše.

Ipak, savremeni trendovi ukazuju na to da je vreme ovih taktika i strategija, davno prošlo. Sada je aktuelan mnogo sofisticiraniji stil i pristup stvarima.

Zašto je bitno imati dobar tekst ?!

Možda nisi svestan toga, ali i ti stalno pišeš dobre tekstove. Ako intrenet zamisliš kao glavni autoput, onda o tekstovima koje pišeš, ali i onima koji ti služe kao inspiracija, možeš da razmišljaš kao o znacima za predstojeće aktivnosti. Razlog tome je taj što tvoje pisanje šalje signale publici, ali i pretraživačima o onome što radiš i koliko dobro to radiš.

I kada maksimalno iskoristiš iz tekstova ono što je za tebe najbolje, lakše ćeš se povezati sa pravim informacijama, koje su ti potrebne kako bi dobio optimalne rezultate.

Ako ranije nisi koristio povezivanje tekstova preko linkova, brzo ćeš otkriti prednosti ovog korisnog alata. Međutim, postoji i mnogo značajniji razlog zašto se neki brendovi fokusiraju na ovaj jednostavni element digitalnog marketinga- povezivanje linkova.

A kakvo je trenutno stanje ?!

Današnji trendovi sve više stavljaju fokus na marketinšku strategiju uspešnih pojedinaca ili tzv. influencer marketing. Međutim, neizvesno je koliko zapravo možeš da se osloniš samo na ovaj alat. Ipak, nema sumnje u veliku popularnost ovog tipa marketinga, naročito poslednjih godina.

    Ako se pitaš da li je ova strtaegija dovoljno efikasna, onda je DA odgovor na tvoje pitanje.

Neka istraživanja pokazala su da marketinški influenceri i dalje ostvaruju odlične rezultate na velikom digitalnom tržištu. Takođe, mnogi faktori čine budućnost ovog marketinga i prilično nejasnom.

Između ostalog, mnogi brendovi odustaju od marketinga influencera zbog rizika od zloupotrebe. Pored toga, ovaj tip marktinških kampanja u poslednje vreme ima i veoma visoke cene.

Jedan od izazova koji se ovde mogu javiti je i taj što se efekti ove strategije ne mogu ni tako lako izmeriti. Samim tim, nametnulo se i pitanje kako možeš da poboljšaš nešto što ne možeš da izmeriš ?! Ili još gore, kako nešto unaprediti ako ne znaš da li to što radiš daje neke rezultate.

Ono što se takođe razvija kada je u pitanju ovaj tip marketinga jeste i publika i potencijalni klijenti.

Kako bi imao dobru kampanju potrebno je da počneš sa testiranjem, širenjem i optimizovanjem i drugih aspekata svoje marketinške strategije.

Evo nekoliko mogućnosti na koje možeš da se fokusiraš kako bi ubrzao ostvarenje željenih ciljeva:

 • Fokusiraj se samo na ona iskustva koja imaš. To će doprineti pravilnom odlučivanju za naredne korake.
 • Investiraj u edukaciju jer trebaš da raspolažeš odličnim znanjem
 • Iniciraj neki affilliate marketing program.

Uvek se drži teme

Jedna od neprijatnih istina je ta da postoji puno pogrešnih shvatanja o tome kako neki dobar tekst treba da izgleda. Ipak, relevantnost se izdvaja visoko na listi osobina koje pisanje treba da ima.

 To praktično znači da tvoj tekst treba da sadrži ključne reči i fraze koje su blisko povezane sa temom o kojoj govore i linkovi koje si ubacio u tekst.

Testiraj efektnost svog pisanja

Biće ti potrebno neko vreme dok ne shvatiš koja tehnika pisanja i koji alat za tebe daju najbolje rezultate, ali to je jedini način da vidiš koji je to optimalni pristup da se rangiraš dobro na pretraživačima.

Evaluiraj svoje radne navike, kako bi uočio lakše ono što treba da poboljšaš. U tome mogu da ti pomognu sledeća pitanja koja ćeš postaviti sebi:

 • Šta je to što bi trebalo da prestanem da radim ?!
 • Šta bi trebalo da optimizujem ?
 • Šta bi trebalo da dodam u svoju radnu rutinu ?

Postavljanjem ovih i sličnih pitanja sebi, možeš da poboljšaš svoje navike i ciljeve, a samim tim usavršićeš to o čemu pišeš i šta radiš. Međutim, ukoliko i dalje smatraš da tvoje pisanje nije produktivno, postoji način da se lakše povežeš sa svim tim.

„Jedini razlog zašto se borimo protiv nečega je nesigurnost. Kada niko me gleda i ne zna, upoređujemo se sa onima čiji uspeh deluje blistaviji.“

Uvedi u svoj red neophodan haos

Kad god nisi u mogućnosti da iskoristiš kreativnost koju prirodno imaš, neuroni u tvom mozgu ne funkcionišu na način na koji bi ti voleo, odnosno, ne podstiču te da uspešno ostvariš ciljeve koje si sebi postavio.

U tekstu napiši samo one stvari koje su usko povezane sa temom jer ni ti ne želiš da naiđeš na linkove u sadržaju koji ti odvlače fokus sa informacija o temi o kojoj želiš da saznaš što više. Verovatno bi bio zbunjen i ne bi želeo da klikneš na neki drugi link koji pronađeš u tekstu.

Vrlo je izvesno da onda nećeš takav sadržaj ni pročitati do kraja i smatraćeš da je manipulativan. Dakle, Google nije jedini koji ovde traži i očekuje relevantnost.

    Ako želiš da uspostaviš poverenje kod publike, pokaži im da koristiš izvore informacija koji su u njihovom najvećem interesu.

  Progresivni trendovi interakcije

Da bi razvio kod sebe osećaj za smisao šta je to bitno, kao i za harmoničnu interakciju, sledeće smernice mogu da ti pomognu da ostvariš uspeh u onome čime se baviš:

 • Razvij kod sebe radne navike, koje su presudne za uspeh
 • Šta je to što te zamara i šta možeš da učiniš po tom pitanju ?
 • Budi iskren i otvoren za sve sugestije ili kritike
 • Zainteresuj se i za rad drugih ljudi

Osećaj obaveze ili moranja da nešto uradiš ili napišeš, samo će da stvori beskrajni niz stvari koje moraju da se obave. Neefikasno i neproduktivno. Znači- pogrešno.

*

    Ti radi i piši najbolje što možeš i znaš, a zatim budi otvoren za sve povratne informacije koje će ti pomoći da poboljšaš svoju strategiju, pristup i bolje pozicioniranje kod publike, ali i kod pretraživača.

U međuvremenu, podeli sa nama koje su to tvoje omiljene strategije koje koristiš, a koje su se pokazale kao efikasne ?!

 

7 Comments

 1. Danyel Mowder

  18. July 2018. at 20:14

  Great line up. We will be linking to this great article on our site. Keep up the good writing.

 2. Gabriel Raju

  31. July 2018. at 04:00

  Hey there! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing a few months of hard work due to no data backup. Do you have any methods to stop hackers?

 3. Ne piši previše dubokoumne sadržaje – Blog Ivane Živanić

  5. August 2018. at 14:46

  […]  I to je tačno. Ali to već znaš i sam. Pitanje je samo da li treba da pišeš sadržaje od 2.000 reči ili nešto što ipak ima manje reči. Možeš takođe da napišeš nešto što je ultimativno, […]

 4. billiga fotbollströjor

  24. August 2018. at 18:09

  Fantastic Website, Carry on the beneficial work. thnx!|

 5. emergency reporting secure login

  29. August 2018. at 23:45

  Hmm it seems like your website ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog writer but I’m still new to everything. Do you have any points for novice blog writers? I’d really appreciate it.

 6. billige fodboldtrøjer

  1. September 2018. at 06:35

  You have got awesome stuff in this article.

 7. Provereni način da unaprediš sopstveni marketing – Blog Ivane Živanić

  2. September 2018. at 15:28

  […] i pri tom sadrži sve odgovore na njihova pitanja. Kvalitet neće dugo ostati neprimećen, a sa mogućnostima koje pružaju društvene mreže, budi siguran da nećeš čekati duže od par dana za priliku da […]

Leave a Reply