Kako izvežbati mozak da misli kreativno

Za početak- Ako želiš da budeš kreativniji, tamo nećeš stići ukoliko se tvoj mozak stalno bori protiv stresnih okolnosti.

 

 

Uspeh u bilo kom poslu neće se desiti bez kreativnosti. Pri tom, potrebne su ti nove ideje i nove vizije za predstojeće planove i projekte. Prirodna kreativnost može da ti promeni način na koji doživljavaš stvari oko sebe, a samim tim i interakciju sa bilo čim sa čim se susrećeš.

Ipak, iako većina nas zna koliko je kreativnost važna, prilično smo loši u poboljšanju sopstvenih pokušaja. Trebalo bi da dobro procenimo sopstvene mogućnosti kako bi mogli maksimizirati bilo koji od potencijala koji nosimo u sebi.

Smanji stres

Hormoni stresa inhibiraju aktivnosti u delu mozga koji je zadužen za postavljanje i ispunjavanje ciljeva. Iz tog razloga nemaš kreativnih ideja kada si pod stresom. Rokovi i pritisci uzrokuju osećaj paralizovanosti zbog čega se smanjuje produktivnost, a što znači da ćeš odložiti ili čak nećeš ni ispuniti zacrtane ciljeve i projekte.

Iskoristi adrenalin

Možda ovo zvuči kontradiktorno, ali samo nastavi sa čitanjem. Hormoni stresa, poput adrenalina i kortizola mogu da utiču na tvoju sposobnost da budeš kreativan. Ipak, da bi to uspelo moraš takođe da naučiš da ih pravilno koristiš.

Jedan od popularanih načina za podsticanje osećaja inspirisanosti svakako je neki vid fizičke aktivnosti. Kada se kroz sport ili neku drugu aktivnost oslobodi adrenalin, zauzvrat dobiješ veliku količinu energije. Nekoliko sati nakon toga tvoj mozak prelazi u razmišljanje o novim idejama.

Većina ljudi proizvodi adrenalin skoro svakodnevno, putem stresa. Međutim, po tom pitanju ne radi se ništa, a potrebno ga je osloboditi kako bi se pokrenuo i proces oslobađanja kreativnosti u tebi. Kada pustiš adrenalin, puštaš tada i mnoge dobre stvari da ti dođu.

Razmisli o ovome: Podesi sebe da predvidiš kada će ti dobra ideja doći tako što ćeš pronaći sopstvenu aktivnost koja ti pomaže da oslobodiš adrenalin. Isprobaj različite mogućnosti dok ne pronađeš ono što te podstiče na pozitivan (zdrav i siguran) način da probudiš inspiraciju u sebi.

Probaj nešto novo

Istraživanje novih načina aktiviranja adrenalina nudi još jednu prednost kada je reč o povećanju kreativnosti. Ključ uspeha je u tome što stimulišeš na taj način mozak sa novim impulsima, a što dovodi i do novih uvida.

Svaki put kada učiš nešto novo ili čak samo misliš o novom konceptu, izgrađuju se novi sistemi razmišljanja, odnosno, mogućnosti da radiš nešto na potpuno nov način. Sve ono što ti se čini poznato i udobno, nije dobro za tvoju kreativnost. Ako te ne izaziva ono što radiš ili pišeš, ne računaj onda da će se to i poboljšati i promeniti.

U svetu savremenih informacionih tehnoligija uspeh nije biti bogatiji, moćniji niti raditi napornije i teže od konkurencije. Češća situacija je da poslovni uspeh, lični cilj ili neki projekat znači najkreativnije rešenje za aktuelno pitanje ili zadatak.

Zato, ne zaboravi da podstičeš inspiraciju u sebi pre svega. Sve tehnike za poboljšanje organizacionog kreativnog rada daće ti prednost da uradiš ono što se neko drugi nije setio prvi. I najbolji način za to naravno je ideja o kojoj niko drugi nije razmišljao. Na pravom si mestu da naučiš sve o tom procesu.

6 Comments

 1. Rufus Sucre

  28. June 2018. at 23:31

  Some genuinely excellent blog posts on this website, thanks for contribution. “A man with a new idea is a crank — until the idea succeeds.” by Mark Twain.

 2. furtdso linopv

  5. July 2018. at 13:56

  I’m still learning from you, while I’m making my way to the top as well. I definitely love reading everything that is written on your website.Keep the information coming. I loved it!

 3. furtdso linopv

  14. July 2018. at 01:02

  There is visibly a bunch to realize about this. I think you made some nice points in features also.

 4. Micha Yeboah

  31. July 2018. at 02:45

  I adore looking at and I believe this website got some really utilitarian stuff on it! .

 5. Šta je zaista važno u akademskom pisanju – Blog Ivane Živanić

  26. August 2018. at 14:49

  […] struktuirani pasusi i koncizne rečenice o zadatoj temi, čitaocu omogućavaju da prati tvoj način razmišljanja bez teškoća. Tvoj jezik treba da bude sažet, formalan i da izražava upravo ono što želiš da […]

 6. how to power a survivalist generator minecraft

  28. August 2018. at 18:58

  Heya just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same outcome.

Leave a Reply