Kako napraviti rezoluciju svojih ciljeva ?!

Nemoj dozvoliti da ono što želiš da ostvariš, bude zanemareno u svakodnevnici koja ti se dešava. Ovo je primarni uslov koji moraš da ispuniš kako bi ostvario i živeo svoje ciljeve. Određivanje onoga što želiš da postigneš, kao i redosleda aktivnosti koje će te dovesti do toga, mogu da ti budu olakšane ako slediš neke od ovih koraka za efikasnije pronalaženje optimalnih rešenja.

Istinska želja za postizanjem cilja

Dobro zapamti da je polazna tačka za svako dostignuće, želja. Dakle, tvoj prvi korak u određivanju ciljeva i postizanju istih jeste činjenica da moraš istinski želeti da ostvariš taj cilj koji si zamislio.

Preduzmi sve korake, koji zavise od tebe

Razmisli malo o činjenici, ukoliko je do sada nisi već usvojio- tvoj stav puno može da ti pomogne kada želiš da promeniš ili postigneš nešto. Postavi sebi sledeća pitanja: Kako bi se osećao kada bi postigao željeno ?! Da li bi se nešto drugačije dešavalo kod tebe ?! Ukoliko nemaš baš jasnu viziju kako da ostvariš ono što želiš verovatno će i način na koji ćeš to postići biti takođe neizvesan.

Napravi dobar plan

Koju akciju je potrebno da preduzmeš da bi imao dobro kreiran plan ostvarenja cilja ? Identifikuj ključne korake, odnosno, one koji su ti potrebni kako bi željeni cilj postao deo tvoje stvarnosti.

Uveri se da je tvoj plan zaista dobar, razmisli o svemu sa čim raspolažeš i šta ti je još neophodno pa tek onda kreni da to sprovodiš u delo. Ideja koju imaš o svemu tome, sasvim je dovoljna za početak.

Napiši nešto više o ciljevima

Kroz posvećeno pisanje, ti neguješ disciplinu a ti je prvi korak ka ispunjenju onoga što si zamislio. Napiši nešto više o svom planu, ključnim koracima, kao i o načinu na koji to misliš da postigneš. Na ovaj način možeš bar okvirno da odrediš kako ćeš raditi na prioritetima, koji bi se možda desili na drugačiji način da nisi ništa o tome napisao.

Kada zapišeš sve ono što ti je na umu, ozbiljno se posvećuješ ispunjavanju potrebnog plana. Cilj koji zabeležiš u pisanoj formi postaje realno ostvariv cilj.

Postavi rok kako bi pratio svoj napredak

Definisanje vremena koje ti je potrebno možeš da odradiš bilo gde. U svom planeru, telefonu ili na običnom papiru. Ako imaš osećaj da ne napreduješ ili da te postojeće okolnosti guše, ne dozvoli da te taj osećaj drži udaljenim od ostvarenja ciljeva.

Takođe, bez obzira koliko imao pozitivan pristup svemu tome, potrebno je proceniti i koji su realni nedostaci tvog plana. Privremeno usvoji stav pesimiste koji veruje da može nešto u svemu tome da pođe i naopako. Dobro razmotri sve faktore koji utiču na tebe i na datu situaciju. Dodaj i ovaj deo plana u svoj kalendar koji je deo celokupnog sistema tvojih prioriteta.

Redovno prati ako napreduješ

Uveri se da zaista kroz aktivnosti koje sprovodiš, ostvaruješ napredak. Ako ti se ipak učini da nisi puno postigao, potraži podršku od ljudi i saradnika kojima veruješ. Ne dozvoli da željeni cilj izbledi usled nesigurnosti i manjka samopouzdanja.

Kada malo dublje istražiš to, shvatićeš šta ti je potrebno kako bi postigao ono što si zamislio. Moraš postaviti prioritete u svakoj etapi plana.

Možda ti navedeni koraci deluju previše jednostavno da bi doveli do nečeg velikog, ali ovo zaista može da bude jedan od najmoćnijih alata koji su ti na raspolaganju. Ciljevi nisu nikada bili bliži sa ovim saznanjima, sve što treba da uradiš jeste da primeniš ove korake. Pročitaj još jednom sve i ako nisi siguran kako dalje, pošalji svoje mišljenje i viđenje postizanja uspeha.

Leave a Reply