Kako napredne tehnologije menjaju rad mozga

Identitet kao kategorija koja definiše svakog čoveka mogao bi da se suči sa velikom krizom. U pitanju je nešto što bi ugrozilo dugotrajna shvatanja i uverenja koja određuju ljudsko ponašanje. Ovaj društveni fenomen mogao bi i da preoblikuje način svakodnevne međusobne komunikacije jer moderni čovek menja ono što ga ne čini srećnim i menja kapacitete kako bi ostvario sopstveni kreativni potencijal. I sve je to dovedeno u pitanje zbog jednostavne činjenice. Ljudski mozak, najsenzibilniji od svih organa, ugrožava savremeni svet.

   Maglovita linija između spoljnjeg sveta i čoveka

Tehnologija koju današnje društvo poznaje, učinila je svaki aspekt svakodnevnog života i poslovanja revolucionarnim. Trendovi globalizacije promenili su civilizaciju na mnogo različitih načina. Čovek se oduvek nalazio na putu progresa, ali 20. i 21. vek beleže fascinantne rezultate zahvljajući tehnološkim dostignućima. Postao je težak zadatak zamisliti život i posao bez savremenih trendova zbog sve većeg oslanjanja na njih.

Komunikacija

Pre mnogo vremena, komunikacija sa ljudima koji nisu u tvojoj neposrednoj blizini predstavljala je težak proces koji poderazumeva dosta strpljenja i fizičkih prepreka. Po tom pitanju, internet je učinio velike razdaljine skoro transparentnim, omogućavajući svojim korisnicma instant konverziju sa ljudima na drugoj strani planete. Tehnologija je takođe povećala međusobnu povezanost tako što je omogućila konstantnu dostupnost na globalnoj komunikacionoj mreži.

Naravno, nema ničeg novog u ovome jer ljudski mozak vekovima se već menja, adaptira i razvija kao odgovor na spoljne impulse.

Koncept individualnosti

Pre par hiljada godina, ideja o ljudskom identitetu bila je mnogo jednostavnija, odnosno, definisana od strane porodice i polažaja koji shodno tome svako ima. Socijalni progres bio je skoro nemoguć u okviru takvih shvatanja čoveka i slobodna volja pojedinca nalazila se na dnu liste prioriteta.

Sa industrijskom revolucijom stigle su prve nagrade za inicijativu, genijalnost i ambiciju. Odjednom, svako ima svoju priču koju će da oblikuje sopstvenim mislima i akcijama. Po prvi put, pojedinac ima onaj pravi osećaj za sebe. Današnji trendovi taj osećaj su minimalizovali ili čak sasvim otuđili u nekim slučajevima.

Zastrašujuća budućnost ?!

I pored velikog broja pesimističkih predviđanja budućih događanja, prema nekim istraživanjima mogu postajati i neke potencijalne prednosti. One se mogu odnositi na sve veće razumevanje ogromne plastičnosti ljudskog mozga. Šta ako je moguće kreirati okruženje u kom će biti moguć razvoj mozga na način za koji se smatra da ima univerzalne koristi ?!

Nije previše realno očekivati da će naučnici ikada pronaći način da manipulišu sa neuronima i kognitivnim procesima kako bi ljudi postali pametniji. Ipak, iako zvuči paradoksalno postoji potencijal u čitavoj toj priči. Kreativnost koja je bez sumnje konačni izraz individulanosti, vremenom će biti povećana a ne smanjena.

Produktivnost

Tehnologija je u velikoj meri povećala i produktivnost. Sposobnost da se reše složeni poslovni izazovi, omogućava brže rešavanje bilo kog zadatka koji se nalazi u okviru puta ka rezultatima. Jednostavan pogled na to kako se tehnologija prepliće u svakom aspektu života već dovoljno ukazuje na njenu važnost.

Savremena dostignuća možeš da definišeš kao naučnu metodu koja se koristi za postizanje komercijalnog ili industrijskog cilja. Da bi stvorio veći napredak, potrebno je da kreiraš veću bazu znanja i razumevanja jer sa poboljšanjem tehnologija poboljšavaš i bazu znanja. Usavrši svoje znanje i veštine koje su ti potrebne, napravi prvi korak i pošalji mail kako bi znao koji je pravac baš za tebe.

12 Comments

 1. Željka

  27. January 2018. at 12:53

  Odličan, tekst i sjajna tema. Baš sam nedavno pisala seminarski na tu temu.

  1. Ivana Zivanic

   27. January 2018. at 13:57

   Hvala ti Željka 🙂 Cilj tekstova i jeste da budu korisni, informativni i zanimljivi 🙂

 2. Ideja- tvoje najjače oružje – Ivana Živanić

  5. February 2018. at 17:45

  […] želeo, ali nećeš ni biti u mogućnosti da poduzmeš sve planirane korake ukoliko ne dozvoliš da ideja koju imaš izađe na svetlo dana, bez obzira na činjenicu da ona možda nije […]

 3. Šta je magija simbola – Ivana Živanić

  18. February 2018. at 13:43

  […] nastupajućim promenama, da ne bi došlo do raspada tog istog sistema. Da stres ne bi razbio tvoj sistem, magija priskače u pomoć da optimalno održava različite slojeve svesti na okupu. U prvi plan tu […]

 4. Nauči dobro da slušaš, bićeš uspešniji – Ivana Živanić

  16. April 2018. at 14:29

  […] i adekvatne veštine, od suštinskog su značaja za bilo koji posao. Na taj način povećavaš produktivnost i satisfakciju obavljenim poslom, a samim tim gradiš i bolje odnose sa drugima. Ne odlaži obaveze […]

 5. Kako dati (i dobiti) najbolji savet – Ivana Živanić

  29. April 2018. at 15:54

  […] pruži mogućnost– „Evo šta bi trebalo da uradiš…“ najčešći je način da komunikacija bude neuspešna. Ukoliko deluješ iz pozicije tzv. iluzorne superiornosti, nesvesno potcenjuješ […]

 6. Carroll Beelar

  29. June 2018. at 00:09

  Excellent read, I just passed this onto a colleague who was doing some research on that. And he just bought me lunch as I found it for him smile So let me rephrase that: Thanks for lunch!

 7. furtdso linopv

  1. July 2018. at 20:32

  It’s onerous to find knowledgeable individuals on this subject, but you sound like you know what you’re speaking about! Thanks

 8. furtdso linopv

  13. July 2018. at 01:15

  I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Keep up the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my web site 🙂

 9. Martha Mazer

  30. July 2018. at 23:32

  I was curious if you ever thought of changing the structure of your blog? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or 2 images. Maybe you could space it out better?

 10. billiga fotbollströjor

  24. August 2018. at 17:26

  Incredible, such a handy web page.

 11. survivalist forum about rokon

  29. August 2018. at 17:02

  I truly treasure your work, Great post.

Leave a Reply