Kako razviti upornost ?

Želiš da tvoje ideje budu prepoznate i priznate kao nešto što vredi poslušati ?! To je veoma značajan korak napred koji ćeš napraviti za sebe. Ali, šta zapravo jedan dobar lider treba da radi kako bi stekao autoritet i poverenje kod drugih ?!

Iako se svaki posao razlikuje, neke stvari ostaju uvek iste. Stvari koje mogu da doprinesu da se svaki zadatak obavi odlično, kao i da učvrsti uspešnu poziciju dobrog lidera.

Budi uvek fer

Ukoliko smatraš da možeš da rukovodiš nekim poslom ili projektom, moraćeš da svoje želje ostaviš po strani kako bi adekvatno organizovao i dobro rasporedio sve zadatke i aktivnosti. Ukoliko imaš problem sa tim kako da budeš pravedan prilikom ravnopravne raspodele obaveza, jedan od načina da izmeriš da li tvoj trud daje željeni efekat jeste da pitaš nekog ko već ima iskustva u tim aktivnostima. Osoba od poverenja može da pregleda raspored prioriteta i da lakše uoči eventualnu grešku.

Sledi primere drugih

Dobri lideri imaju dobru komunikaciju sa ljudima sa kojima sarađuju. Ukoliko praviš propuste ili što je još gore, ako ogovaraš druge ljude, saradnici će izgubiti svako poštovanje prema tebi. Umesto toga, samo radi svoj posao najbolje što možeš, trudi se, budi fokusiran i ne bavi se nekim sporednim stvarima. Daj primer saradnicima za ono što očekuješ da oni urade. I pri tom nemoj da pričaš o nekome ko nije trenutno prisutan.

Ako se jave neke izazovne situacije, pokušaj da shvatiš da li je u pitanju realni problem ili je to samo prolazni pad energije. Kada utvrdiš da je u pitanju pravi problem, onda ga jednostavno reši.

Pri tom, ne govori puno o tome. Ili samo reši stvar ili ne komentariši ništa više na tu temu.

Odradi i one neprijatne zadatke

Možda ćeš pomisliti da ako već rukovodiš nekim projektom, da si onda oslobođen od obavljanja onih zadataka koje ranije nisi podnosio. Proveri da li si i sebe uvrstio u raspored aktivnosti i za takve obaveze. Iako ti možda neće biti prijatno zbog toga, tvoji saradnici će te više poštovati ukoliko vide da preuzimaš na sebe deo odgovornosti za planirane aktivnosti.

Donošenje teških odluka

Možda generalno nemaš puno prostora kada je autoritet u pitanju, ali svakako imaš odgovornost za svoj deo posla kao i za preporuke o saradnicima, ljudima koji imaju više autoriteta. To može da podrazumeva da ćeš biti uključen u razgovore o potencijalnom proširenju svog tima.

Ponekad će to značiti da ćeš prema nekom za koga smatraš da ti je prijatelj, biti strožiji ili ćeš čak morati da ispoštuješ i neku proceduru za koju bi inače smatrao da nije potrebna u tom, određenom slučaju.

Takve situacije mogu da budu i teške, ali su neophodne i ključne za uspeh, kako tima u celini tako i tvoj lični uspeh. Kada se problemi budu pojavili, moraš da se suočiš sa njima.

Budi raspoložen

Ovo može da ti zvuči kao nepotrebno ili čak i glupo, ali tvoj stav je primer za sve ljude koji su povezani sa tobom na nekom zadatku. Ako si prijatan i ljubazan to može da utiče na to da tvoj tim sve teške stvari obavlja lakše- zajedno.

Preuzmi odgovornost

Nikada, ali baš nikada ne prebacuj odgovrnost na druge ljude. Ako želiš da budeš prisutan kada se proslavlja neki uspeh, u kom i ti imaš udela, onda podrži druge i onda kada greše i preuzmi svoju odgovornost u datoj situaciji. Zapamti da se greške stalno dešavaju, a ti treba da radiš na tome da ih popravljaš, a ne da kriviš nekog drugog za njih.

Sve gore navedeno značiće veliko iskustvo za tebe i korak napred u tvom daljem usavršavanju. Pobrini se da pravilno razumeš i primenjuješ navedene savete kako bi sebi olakšao put do uspešno obavljenih ciljeva. Pravi način omogućiče ti prave šanse za uspeh. Ako još uvek nisi siguran kako do toga da dođeš, samo pošalji mail i napravio si već prvi korak.

1 Comment

  1. Kako početi sa pisanjem dobrog sadržaja ? – Blog Ivane Živanić

    22. July 2018. at 11:23

    […] Mnogi lideri, iz bilo koje oblasti, ne mogu da iskoriste vreme za efektno pisanje sadržaja koji će zaista i da angažuje ljude i da zadovolji sve potrebe njihove marketinške strategije. Trebalo bi da se potrudiš da tvoje pričanje priče bude privlačno drugima. […]

Leave a Reply