Paunov Alibi

 

I

 

 

Nikola tek što se vratio sa odmora, a već je bio zatrpan poslom. I to njegovim omiljenim, tako reći nerešivim, misterijama. Šef odeljenja njemu je uvek poveravao takve slučajeve jer je znao da samo on to zna da završi kako treba. Tako je bilo i ovog puta.

Bilo je dva sata popodne, vreme kada su obično pravili pauzuza piće u obližnjem Pub-u. Nikolin pomoćnik, Stefan, sedeo je u uglu polupraznog Pub-a kada uđe Nikola. Maestro svog zanata ode do šanka, uze dva konjaka i uputi se prema svom pomoćniku, držeći svoj notes uvek pri ruci.

Reče mu:

– Dakle, šta je imao za reći Leon ? Nema sumnje da sada misli da upao u neku poštenu komplikaciju ?

– E dobro kažeš, tačno se neće izvući tako lako iz ovog ni da je Koperfild.- odgovori mu Stefan.

– I ja sam mu isto rekao, kada smo razgovarali. Mogu dodati da sam ga još upitao na osnovu čega je pomislio da mu jedna detektivska agencija, nebitno da li je naša ili neka druga, može pomoći da se izvuče iz svih tih problema.

– I, u čemu je stvar ? – upita Nikola

Mlađi detektiv otpi gutljaj svog pića pa krenu sa pričom:

– Neki tip, zovu ga inače Čarli, ubijen je na putu između svoje i Leonove kuće, pre otprilike dva-tri dana i po prirodi stvari, policija sad to sve detaljno bistri i svuda gura nos. Leon veruje da će ga uhapsiti. Naravno da sam i ja to pomislio. Zašto on veruje da bi ti, ja, mogli da mu pomognemo, to nikako ne mogu da prokljuvim.

– Veruješ li ti da je Leon stvarno ubio tog Čarlija ? – upita Nikola.

Stefan je zamišljeno vrtio čašu u ruci, ispio ostatak pića, naručio još jednu turu, malo razmislio pa odgovori:

-Saslušaj me sada, biću iskren i izneću ti sad neke činjenice pa ti sam prosudi o tome. Taj tip, mislim Leon, duguje ozbiljne pare Čarliju. Par dana pre ubistva, Čarli je saznao iz svojih izvora da Leon planira da zbriše preko granice. Mislim da je spominjao Finsku ili Norvešku, nisam sad siguran. Čarli je izašao jedno popodne i odlučio da poseti Leona, ali tamo nikad nije stigao. Našli su ga mrtvog par uličica od Leonovog kvarta, na par metara udaljenog od telefonske govornice. Garantovano ga je neko čekao u sačekuši, iz te iste govornice.

– A, tako znači. Shvatam.- reče Nikola. – Pretpostavljam da i ti misliš da je to bio Leon ? Samo, ne znam da li ti je promaklo, nema nikavih dokaza za to.

– Slažem se- odgovori Stefan- Ali nisam ti završio priču. Leon ima ženu. Pratiš li tok ? Napustio ju je pre nekih par meseci. Ta dama stanuje na drugom kraju grada, čak par kilometara daleko od Leonove zgrade… U toku si, jel da ? !… U redu onda… Popodne kada je Čarli ubijen, Iskra, Leonova žena, telefonirala je Čarlijevoj gospođi. Rekla joj je da bi trebala da razgovara sa njenim mužem. Čarlijeva žena joj je odgovorila da njen muž nije kod kuće i da će doći tek uveče, možda oko osam, devet, to se nikad ne zna. Možda čak i oko deset. Iskra ju je potom zamolila da prenese mužu da je pozove kada se vrati, jer ima nešto zaista važno da mu kaže. Ostavila joj je zatim svoj broj telefona. Pratiš do sada sve ? !

– Aaa dosadnog li čoveka ! Pratim, nisam mentol. – obrecnu se Nikola.

Stefan nastavi:

– I stvarno, oko deset Čarli se vratio kući. Supruga mu je prenela razgovor sa Leonovom Iskrom i Čarli je zaista i pozvao Iskru. Preko telefona, Iskra mu je prenela svoja strahovanja i dileme i da će, po svemu sudeći, njen muž otići za tu neku Skandinavsku zemlju. Potpuno će je napustiti i tako pobeći i sa njegovim, Čarlijevim parama. Naglasila mu je da ako ima nameru da nešto učini po tom pitanju, dobro bi bilo da požuri. Dodala je još nešto. Upozorila ga je da je Leon opasan. Obrazloženje toj njenoj tvrdnji je da joj je Leon, pre izvesnog vremena poverio da se neće ni jednog momenta dvoumiti da li da potegne pištolj na Čarlija (sa prigušivačem, podrazumeva se) bude li mu ovaj i suviše dosađivao da mu vrati pare.-

– I to ti je otprilike čitava priča. Hajde sada ti meni pošteno reci da li ovo sve dokazuje nešto ili ne dokazuje ?

Nikola odgovri potvrdno.

– Nisi mi rekao, da li i policija zna za ovu priču ? – upita svog pomoćnika

– Ma sigurno znaju. – reče mu Stefan.- Pošto je Čarli ispričao svojoj supruzi sve što mu je ta Iskra rekla preko telefona.

– U redu !- odgovri Nikola- Samo, sve ovo baš i ne daje neke povoljne izglede za našeg klijenta, zar ne ? Ako se Leon uopšte može nazvati našim klijentom.

Stefan zamišljeno potvrdi ovo odsutnim klimanjem glave.

– Naravno da nema povoljnih izgleda za Leona.-

– A gde se Leon navodno nalazio kada je Čarli bio ubijen ? – upita Nikola

Stefanov izraz lica bio je ironičan.

– Kaže da je bio u šetnji po obližnjem parku-

– Nije baš dao mudar i promišljen odgovor, a šta ti kažeš – upita  Nikola

– Još me pitaš ! – reče Stefan

Onda izvadi iz svog sakoa par odštampanih stranica sa Wikipedie.

–  Informacije sa ovih starnica, što sam malo interno istraživao, vrede oko petstotina eura. Izgleda da je naš Leon neke egzotična ptica, poznata u regionu. Za ovim informacijama pomno traga i naša i policija u Sloveniji. Leon mi je ponudio čitavih hiljadu eura ako ga izvučemo iz ovog škripca. Mimo naše tarife, kaže da će biti velikodušan i izdašan u nagrađivanju. Još je dodao kako je uveren da samo ti možeš smisliti neku smicalicu da ga izvučeš iz ovog sosa. Pri tom je bio veoma opušten i ležeran kada mi je to govorio.

Nikola uze one fotokopije, pregleda ih i strpa u svoj džep.

– Ne radim za ubice, ali naravno to se nikad ne zna unapred.- odgovori svom mlađem kolegi. Zatim se dugih par trenutaka premišljao pa najzad reče:

– Hmm, a možda on i nema nikakvog udela u čitavoj ovoj zavrzlami. Đavo će ga znati. Mada… Ne, ja ipak verujem da ga je baš on ubio. Pa brate, imao je povod, zar ne ? ! Imao je gomilu razloga da izbaci Čarlija iz igre.

– A kako je Leon znao da će Čarliju pasti na pamet da dođe i da ga poseti ? –  razmišljao je na glas Stefan- Uličica između Čarlijeve i Leonove zgrade nije baš prometna, slabo je i osvetljena i završava se baš kod onog parkića gde se Leon tobože šetao to veče. Uzgred, Leon je u svakom momentu mogao da prati i kontroliše Čarlija te večeri. Ako je video Čarlija, pa i slučajno, lako je mogao da zaključi kuda ovaj ide, zar ne ? !

– Čini mi se da pravilno rezonuješ stvari- odgovori mu smireno Nikola.

On ispi ostatak svog pića i ustade.

– Šta ćeš ti da uradiš po tom pitanju ?- upita Stefan

– Ne znam tačno šta mi je sad prvi korak. Da bih pravilno mogao da postavim stvari na svoje mesto, mislim da ću prvo posetiti Leonovu gospođu. Kako si mi ono rekao da se zove… Iskru. Da, prvo ću Iskru posetiti. Reci mi tačno gde ona stanuje ?

– Ma otprilike na oko tri, četiri kilometra odavde. Čekaj da pogledam na Google-u tačnu adresu… aha, evo ti piši…-

– A ti idi i obiđi malo taj kraj, parkić i sve što bi moglo tu biti zanimljivo. I gledaj da nešto pronađeš i iskopaš neku informaciju, ako možeš.- reče mu Nikola.- Sastaćemo se opet večeras ovde, možda oko 21h, ako ti odgovara, ali bićemo na vezi svakako.-

 

***

 

 

Iskra mora da je nekad izgledala prvoklasno. Sada izgleda ispod proseka. Tačno se videlo da je imala dosta stresan i pun problema period.

– Žao mi je što Vam dosađujem gospođo Iskra- reče joj Nikola – Ja sam privatni detektiv, a Vaš muž me je zamolio da štitim njegove interese u ovom slučaju. Mislim da Vam je poznata situacija ?

Ona samo smušeno klimnu glavom.

– Pretpostavljam da će ga sada uhapsiti gospodine ?

– Tačno tako moja gospođo- odgovori joj Nikola- Leon veruje da tako stvari stoje, da mu hapšenje sleduje u svakom slučaju, a i ja takođe verujem u to. Ali nema razloga da ne pokušam da učinim ono što mi moj poziv nalaže, zar ne ? !

– Kako god hoćete- nezainteresovano reče Iskra- Nadam se da verujete u to što radite. Da li mislite da će te zaista uspeti u tome što ste naumili ?

Nikola se nasmeši

– Gospođo Iskra, čini se da baš i niste zaljubljeni u svog muža, jesam li u pravu ?

– Zašto bih bila zaljubljena u tog muškarca ! Imam sve razloge da ga ne volim, ali to naravno ne znači da bih bila zadovoljna da vidim kako ga terete zbog ubistva. Naravno, ukoliko zaista nije počinio to ubistvo.

– Da li biste bili tako ljubazni pa da mi ispričate šta se sve desilo na dan Čarlijevog ubistva ?

– Naravno, gospodine Nikola- odgovori mu ona. – Verujem da ste upoznati bolje od mene sa činjenicom da je moj muž dugovao mnogo novca Čarliju. A verovatno ne znate da je i meni dugovao pare. Dan, dva pre svih tih dešavanja zvala sam ga da pitam šta planira da učini sa dugom prema meni. Bio je to veoma neprijatan razgovor. Leon se držao hladno i davao mi šture, ali i glupe odgovre koji su vređali moju inteligenciju. Rekao mi je da putuje za Norvešku ili Finsku, sad više nisam sigurna gde to beše, rekao je takođe da će se konačno osloboditi mene i da više nikada neću imati priliku ni da spomenem neke pare u njegovom prisustvu, a kamoli da izvučem od njega neki novac. Nakon tog našeg razgvora, malo sam razmislila o svemu tome i odlučila da telefoniram Čarlijevoj ženi, da je zamolim da mi omogući da se čujem sa Čarlijem. Uglavnom je on u gradu uveče i kući dolazi oko 22h. Ostavila sam joj svoj broj i zamolila je da me Čarli pozove kada se vrati kući, kad god to bilo. Oko 21:45h Čarli me je već nazvao. Prepričala sam mu razgovor sa Leonom i dodala svoje mišljenje da bolje požuri ukoliko želi da povrati svoj novac nazad, pošto znam da Leon svaki čas može da otputuje za Norvešku ili Švedsku, stalno zaboravljam koja je zemlja u pitanju.

– Razumem- reče joj Nikola- a šta je na to sve odgovorio Čarli ?

– Rekao je da će gledati da nađe Leona, da se vide i da mu ovaj objasni sve.

Nikola je samo odmahnuo glavom na ovu Iskrinu rečenicu.

– Znam da ste mu rekli da treba da bude oprezan pri tom susretu. Zašto ste baš to rekli ? Da li ste imali neki poseban razlog za to ?

– Da- reče ona- odličan razlog. Dobro poznajem svoga muža. Jednom prilikom, još pre svih ovih dešavanja, rekao mi je da će ubiti Čarlija ako ovaj bude dolazio kod njega da mu dosađuje i traži pare nazad.

– Ali Čarli nije mnogo verovao tom upozorenju niti se mnogo obazirao na te njegove reči ?

– Nije. Prokomentarisao je nešto u smislu da veruje da je to samo Leonov blef.

Nikola je polako ustajao.

-Lepo. Puno sam Vam zahvalan na informacijama gospođo Iskra. Odmah da kažem da mislim da nema nekih pozitivnih prognoza po Vašeg muža.Sve ovo što ste mi ispričali ustvari ukazuje protiv njega. Koliko ja vidim, niko drugi nije imao mogućnosti, a ni razloga da ubije Čarlija.

Iskra prvo zamišljeno pogleda kroz prozor pa reče:

– Pa pretpostavljam da ste u pravu… čak šta više, ubeđena sam.

Dok je izgovarala rečenicu, u glasu joj se osetila mala dilema.

– O čemu razmišljate gospođo ? – bio je znatiželjan Nikola.- Znate da ukoliko imate još nešto da nam kažete, da Vam je to dužnost da uradite, čak iako ne volite svoga muža. Nadam se da ste me pravilno razumeli ?

– Možda jednostavno nemam prava da iznosim svoje sumnje- poče nesigurno ona- ali kad ste mi spomenuli da niko drugi nije imao mogućnosti ni razloga…

– A shvatam- nastavi umesto nje Nikola- Znači, postoji i neko drugi ko je imao i mogućnosti i razloga da izvrši ubistvo ?

Ona se samo bledo nasmeši na ovu opasku.

– U stvari hoću da kažem da osoba koja je takođe mogla znati da će Čarli stupiti u kontakt sa Leonom, bila je i Čarlijeva žena, zar ne ? !

– A zašto bi Čarlijeva žena htela da ubije svog muža ?

Iskra se ponovo nasmeši bledo.

– Standardni razlog, pretpostavljam. Da li ste me sada razumeli gospodine Nikola ? Možda Vam je sada jasnije zašto sam bila odvojena od Leona par meseci. Možda sam ja rekla i nešto drugo Čarliju preko telefona pa je on imao i neki drugi razlog da nađe Leona i da se objasni sa njim.

-Razumem. Hoćete da kažete da možda Leon nije imao nameru sam da putuje u Norvešku ? Vi insinuirate da je možda bilo nečega između Vašeg muža i Čarlijeve supruge ?

– Ništa ja neću da kažem gospodine Nikola. Rekla sam sve što sam znala i što sam imala na umu. Da li mogu još nešto da učinim za Vas ?

– Ne, ne, mnogo Vam hvala. To bi bilo sve. Ahh… Sad se setih, da li mogu da se poslužim Vašim telefonom ? Hoću da pozovem svoju kancelariju, posle toga neću Vam više dosađivati…

 

* * *

 

Bilo je između šest i sedam kada je Nikola ušao u Pub. Njegov stariji partner u poslu, od koga je on naučio sve tajne svog posla, Alex, stajao je za šankom. Odmerio ga je dok mu je prilazio i začuđeno podiže jednu obrvu.

– Čudi me da te vidim ovde Al- reče mu Nikola

– Ha, iznenađen si ?- upita ga Alex. Imam nalog da se pozabavim izvesnim slučajem, mislim da ti vrlo dobro znaš i kojim. A jedna ptičica mi baš reče da je izvesni Leon angažovao tvoju agenciju da štiti njegove interese.

On se podrugljivo nasmeši.

– Moje mišljenje je da pomenuti interesi imaju ozbiljnu potrebu da budu štićeni. Hej čoveče, predaću ovaj slučaj policiji pa ćeš biti u ozbiljnom problemu da njima objašnjavaš kako stoje stvari.

Nikola se ljubazno nasmeši svom kolegi.

– Imam utisak da je moj klijent osumnjičeni broj jedan po tvom mišljenju.

– Nikad se ne zna. Pretpostavljam da još nisi definisao svoje misli o ovom slučaju ?

– Ja sam se sav dao redu i zakonu.- prokomentarisa Nikola.- ali postoji, možda, ipak, jedna stvarčica koja nam je promakla. Naravno, svi smo mi upoznati i saznali smo sve što je moglo da se sazna o ovoj stvari. Pretpostavljam da si se i ti u međuvremenu video sa gospođom Iskrom ?

Alex to potvrdi.

– Leon je istovremeno imao i dobar razlog i dobru mogućnost da ubije Čarlija- nastavi Nikola. Nemoj misliti da pokušavam da se svađam niti da isterujem nešto svoje, ali Al imam utisak da ta njegova Iskra, u dubini svoje duše ne veruje da je on ubio Čarlija. Mada ne bi bila nešto ekstra ožalošćena da vidi svog muža obešenog ili osuđenog, ona ne veruje da je on kriv.

– Šta hoćeš time da kažeš ? upita ga Alex

– Pa jednostavno sam mislio da bi te možda to moglo interesovati.- reče mu Nikola.- Razgovarao sam sa Iskrom. Ona je pod utiskom da je bilo nečega između Čarlijeve žene i njenog muža. To dodatno komplikuje stvari, pa zar nisam u pravu ?!

– Može biti i tako- reče Alex

Nikola nastavi:

– Kada je Iskra zvala Čarlija, nije mu samo rekla da Leon odlazi u Švedsku sa njegovim novcem. Rekla mu je i još nešto. Verujem da mu je nagovestila da bi njegova supruga takođe mogla otputovati sa njim. Shvataš li ?

Al izvadi svoj rokovnik i poče nešto da zapisuje u njega.

– Razumem.- reče. Posle tog telefonskog razgovora, mora da je Čarli sve rekao svojoj ženi. Verovatno joj je rekao i da će ići da se objasni sa Leonom, da će onemogućiti njihovu kombinaciju da napuste zemlju sa njegovim novcem, jer mu se to sve, nikako nije sviđalo, što se i podrazumeva.

– Pa moglo bi tako sve da bude, zar ne ?!- reče Nikola

Sećaš li se da je Čarli bio ubijen nedaleko od govornice, oko parkića. Pogodili su ga u leđa. Naravno, to je mogao da bude i Leon, koji ga je navodno čekao iza govornice. Ali sa druge strane, isto tako Čarlija je mogla da ubije i sama njegova žena, koja ga je mogla pratiti. Možda se njoj to razjašnjavanje sa Leonom nije mnogo dopalo.

– Nikad se ne zna.- zamišljeno reče Alex

– Pretpostavljam daje glupo i nepotrebno da pitam šta misliš da uradiš ?- reče Nikola

– Porazgovaraču malo sa Čarlijevom ženom- reče mu Al- Nadam se da ćeš umeti da ceniš to što bih te pozvao da pođeš sa mnom kod nje ?

– Tvoj poziv shvatam kao veliku čast- odgovori mu raspoloženo Nikola

Izađoše iz bara i krenuše putem prema kući Čarlijeve žene.

Alex povuče dim iz svoje lule i okrenuvši se prema Nikoli, upita:

– Niks, znam da radiš za Leona. On ti je bez sumnje dao lepu sumicu da pokušaš da ga izvučeš iz ovog sosa. Nećeš valjda pokušati da spremiš neku kombinaciju na svoju ruku ?

– Šta… ja !!! ? – protestvovao je Nikola- pa ja sam potpuno nesposoban za tako nešto !

Alex ga pogleda iskoso, onako podrugljivo.

– Čak možeš da izjaviš da si nesposoban za tako nešto !

 

***

 

Čarlijeva žena, Đina, bila je žena četrdesetih godina. Prijatne spoljašnjosti i sa ponekim kilogramom viška. Imala je elegantnu, otmenu frizuru i dobar ukus za modu. Jednom rečju prava dama. Nikola ju je posmatrao sa divljenjem.

Alex prvi progovori:

– Zaista mi je žao što Vas uznemiravam, gospođo Đina, zadatak mi je da se pozabavim ovim nesrećnim slučajem. Želeo bih da Vam postavim nekoliko pitanja.

– Sedite gospodo i pitajte sve što želite.

Alex nastavi:

– Gospođo, hteo bih da mi ispričate sasvim tačno šta se sve izdešavalo na dan smrti Vašeg muža.

– U redu. Evo ovako gospodine. – poče ona- Popodne, predveče tog dana pozvala me je telefonom gospođa Iskra. To je supruga jednog Čarlijevog druga, izvesnog Leona. On je stanovao pored obližnjeg parkića, skoro pa u našem najbližem okruženju. Iskra u stvari stanuje u drugom delu grada, oko tri, četiri kilometra odavde. Htela je da razgovara sa mojim mužem. Rekla sam joj da je Čarli otišao do grada i da se još nije vratio. Pitala sam je da li ja mogu da primim poruku. Iskra je na to odgovorila da joj je žao, ali da ona insistira da razgovara sa Čarlijem lično i da je veoma važna stvar u pitanju.

– Vi ste sigurno naslućivali šta je to kasnije Vašem mužu preko telefona ispričala gospođa Iskra ? – upita je Alex.

– Oh ! Da, da, naravno.- reče ona smeškajući se.- Podrazumeva se da sam znala da njen muž duguje mom mužu veliku sumu novca. Mislila sam da se njihov razgovor isključivo na to odnosio…

– Nastavite gospođo Đina- reče joj Alex

Ona produži:

– Rekla sam gospođi Iskri da ću preneti Čarliju sve to kada se bude vratio i da ću mu reći da joj se javi. Ostavila mi je broj telefona i ja sam to sve pribeležila. Kada se napokon Čarli vratio kući, prenela sam mu poruku. Kada je došao kući, moglo je biti oko 21:45h i to je bila prva stvar koju sam mu saopštila kada je stigao. Odmah joj je telefonirao. Ja sam otišla u kuhinju, nešto drugo sam obavljala. Posle nekog vremena, Čarli mi se pridružio i rekao mi da ga je Iskra obavestila o skorom odlasku njenog muža u Švedsku. Navodno ga je opomenula da mora odmah nešto preduzeti ako želi da povrati svoj novac. Takođe mi je Čarli spomenuo da ga je Iskra opomenula da njen muž zna biti opasan i da će najbolje biti ako bude oprezan.

– Kako je Vaš muž reagovao na to upozorenje, šta je mislio o njemu ?- upita je Alex

Gospođa Đina tužno odgovori:

– Na žalost, nije ga shvatio ozbiljno. Rekao mi je da oduvek znao da  Leon pokušava da ga zaplaši, ali da će ovog puta i on upotrebiti iste metode protiv njega, protiv Leona. Rekao mi je da će istog momenta otići do njega i to sve raspraviti.

– I, šta se onda desilo ? – ubaci se Nikola

– Izašo je, otišao.- bledo reče Đina

– A šta ste Vi radili gospođo Đina ? – upita je Alex. – Da niste slučajno i Vi izašli za njim ? –

– Ne, nisam. Ja sam ostala ovde, kod kuće.

– Da li ste ptpuno sigurni da niste nekoliko minuta posle odlaska svog muža odlučili da ponovo razgovarate sa njim ? Niste li slučajno izašli da biste mu se pridružili.

– Ne, pa zašto bih ja to učinila ?  !

Alex nastavi:

– Postaviću Vam jedno pitanje gospođo Đina, koje pretpostavljam da Vam neće biti nimalo prijatno. Zato, zaboravite ga odmah. Dakle da počnem, da li ste potpuno sigurni da ste nam sad ispričali čitav razgovor koji je Vaš muž vodio preko telefona sa gospođom Iskrom ? –

Đina je izgledala iznenađeno. Ubrzo je izmenjenim glasom odgovorila.

– Ne razumem šta hoćete time da kažete ?

– Objasniću Vam. Da li ste sigurni da Vam muž nije rekao da mu je gospođa Iskra nagovestila da postoji mogućnost da i Vi otputujete u Švedsku sa Leonom ?

Gospođa Đina ustade. Pružala je savršenu sliku uvređenog dostojanstva. Nikola, koji se sve vreme držao po strani i samo i slušao, pomisli kako bi ona bila vrlo dobra glumica.

– To što sada pokušavate da mi podmetnete, potpuno je netačno !

– Žao mi ako sam Vas uvredio gospođo Đina. Oprostite, ali imam još par pitanja koja bi trebalo da Vam postavim. Nadam se da Vam to neće smetati ?

Nikola ustade i reče:

– Alex, imam sastanak sa Stefanom u Pub-u. Možda će imati nekih novih informacija za mene. Ako se slažeš, otićiću tamo i vratiću se posle po tebe.

– U redu, slažem se.- reče mu Al- čekaću te.

Nikola izađe iz salona. Ostade da stoji par trenutaka u hodniku. Pogled na telefon ga podseti na nešto. Zato ode do stola i pogleda u notes u koji su bili ispisani neki brojevi. Potom sleže ramenima i izađe. Polako pođe prema Leonovoj kući.

1 Comment

  1. Osnovne tehnike u ophođenju sa ljudima – Ivana Živanić

    22. April 2018. at 15:11

    […] ste pročitali ove reči. Reči jednog od najozloglašenijeg američkog državnog neprijatelja. Bio je najopakiji vođa […]

Leave a Reply