Pisanje teza

Kada je reč o akademskom pisanju, jedna stvar je ključna bez obzira da li si student ili naučnik. Iz nekog razloga pisanje teza nekada može da deluje zastrašujuće. Mnogi misle da neće moći da ih dobro napišu, a samim tim i dalje pisanje neće baš biti dobro koncipirano.

Iz kog razloga preovladava ovakvo razmišljanje ?!

Malo ljudi zaista poznaje sadržaj teza, kao i sam postupak pisanja. Niko te nije učio kako da napišeš teze na najefektivniji mogući način. Moguće je da si pod pritiskom znanja onih koji imaju više iskustva, ali i koji smatraju da  i nije toliko važno imati dobre teze pre početka svakog ozbiljnijeg pisanja.

Ipak, to nije teško napisati. Potrebno je samo razbiti određene mitove i usvojiti pravo znanje o osnovama pisanja teza, a što podrazumeva osnovu bilo kog drugog oblika pisane forme.

Pravo značenje

Napisati dobro teze može malo da se razlikuje od pisanja, na primer, doktorske disertacije. Takođe, razlikuje se i od pisanja stručnih tekstova, eseja ili čak pisanja bloga.

Teza je svojevrsni dokument koji je potrebno dostaviti kako bi se ispunili zahtevi teksta koji se piše, u skladu sa akademskim stepenom. Akademski stepen može da bude diplomski, postdiplomski, doktorat pa čak i postdoktorske studije mogu da se obuhvate ovom kategorijom.

Uglavnom teza se piše za potrebe diplomski radova. Ukoliko se ne dostavi na vreme matičnoj katedri, neće se moći ni odbraniti diplomski rad. To je nešto poput obaveznog predmeta. Dakle, od samog početka shvati teze ozbiljno.

Teza se sastoji od proučavanja teme ili predmeta istraživanja, uključuje prikupljanje podataka odgovarajućom metodologijom, analizama i zaključcima, zajedno sa upotrebom adekvatnih referenci. Ovo je skelet praktično svake teze koja postoji.

Sadržaj

Pre nego što se počne sa samim pisanjem, većina teza sadrži abstrakt ili rezime ili neku drugu varijaciju ovih termina.

Abstrakt je rezime čitave teze na jednoj ili dve stranice. Kroz njega trebalo bi da brzo daš činjenice o osnovnoj temi, o metodlogiji, tipu prikupljenih podataka, samom istraživanju, preporuke kao i zaključke.

Teza kao osnova istraživanja sadrži uvod u predstojeća poglavlja. To podrazumeva uvođenje u predmet istraživanja na kom je teza zasnovana. Pregled literature takođe je važan deo teze jer na taj način sumiraju se reference u vidu knjiga, članaka, on line literature i sl.

Odbrana teze vs. In vivo ispitivanje

Nije dovoljno samo dobro napisati tezu. Moraš da je odbraniš. Pred komisijom, kao što je to slučaj u većini evropskih zemalja ili in vivo ispitivanje teze kao što je to praksa u Indiji. Odbrana teze je različita u raznim delovima sveta. Ne postoji svugde u svetu komisija za odbranu teze već se umesto toga vrši procena na osnovu eksterne evaluacije (preko Vivo ispitivanja) ali i interne evaluacije (procenom kroz projektni vodič)

 

 

Da ne bude zabune, pisati teze nije lak zadatak i njihov značaj ne treba zanemariti. Olakšaće ti život poznavanje jednostavne procedure istraživanja, potrebno formatiranje i struktura teme. Akademski tekstovi obavezno sadrže i literaturu, gde trebaš da nabrojiš izvore koje si koristio prilikom pisanja i teze. U razradi prvobitne ideje izbegavaj dugačke citate, parafraziranja – objašnjavanje svojim rečima što je neko drugi pokušao reći. Ukoliko citiraš, učini to jasno i navedi izvor! Treba da zadržiš jasnoću i struktuiranost rada, ali ovde tvoj odgovor treba biti orijentisan na praktični, a ne na teorijski deo pisanja.

4 Comments

 1. furtdsolinopv

  6. July 2018. at 01:28

  Absolutely indited content, appreciate it for entropy.

 2. furtdsolinopv

  10. July 2018. at 03:55

  I am really enjoying the theme/design of your website. Do you ever run into any browser compatibility problems? A couple of my blog visitors have complained about my website not working correctly in Explorer but looks great in Opera. Do you have any ideas to help fix this problem?

 3. Willian Salee

  30. July 2018. at 23:10

  This blog is definitely rather handy since I’m at the moment creating an internet floral website – although I am only starting out therefore it’s really fairly small, nothing like this site. Can link to a few of the posts here as they are quite. Thanks much. Zoey Olsen

 4. federal emergency management institute

  30. August 2018. at 03:50

  I’ve recently started a site, the info you offer on this site has helped me tremendously. Thank you for all of your time & work. “The word ‘genius’ isn’t applicable in football. A genius is a guy like Norman Einstein.” by Joe Theismann.

Leave a Reply