Šta je potrebno za freelance pisanje

Postoji toliko mnogo pitanja koja treba razmotriti pre nego što počneš d pišeš. Neka od njih su zaista korisna, a neka i nisu baš toliko. Neka od njih neće poboljšati tvoje pisanje ni malo. Na osnovu navedenih tvrdnji, prirodno, nameće se pitanje:

„Kada pišem, šta bi bilo korisno da razmotrim ?“

Razmotri sledeće kada kreneš da pišeš nešto

Kojim stilom pišeš svoj tekst ? Da li su u pitanju činjenice i formalan pristup pisanju ? Da li ti je stil oštar i čudan ? Jesi li sasvim neformalan ili strogo formalan ? Tvoj stil pisanja veoma je važan. Ako pišeš neke edukativne tekstove, bilo bi potpuno neprihvatljivo koristiti pri tom žargon, neformalni ton i slične stvari.

    Ko čita ovo što pišem ? Nije obavezno da imaš samo jedan profil čitalaca, ali preporučljivo je dobro poznavati ciljanu grupu publike. Pri čemu, tvoje misli i reči treba da budu u skladu i da ih spontano beležiš. Prilagodi se sopstvenom ritmu pisanja i željenoj publici.

Zašto je pisanje drugačije na profesionalnom nivou

Sa vremenom naučićeš jednu stvar- kada pišeš, misli kao novinar ili bar više od toga ! Shvatićeš vrlo brzo kako da održiš objektivnost tokom pisanja, kao i da pravilno identifikuješ izvore inspiracije po naslovima koje biraš i čitaš.

Možda će ti trebati dosta vremena, strpljenja, ali i fantastičnih pisaca kao uzora za ono što radiš. Ipak, vredi truda. Zar nije sjajno kada si u prednosti, poznavajući neke od najčešćih grešaka koje se dešavaju autorima i kada ti je inspiracija korak ispred vremena ? !

Neprijatelj pisanja- dosada

Sve nove stvari imaju tendenciju da budu ne prihvaćene i dosadne. Inovacije i pisanje imaju nešto zajedničko, a to je osobina da tzv. pisanje po difoltu jeste dosadno. Nije interaktivno, kao neki on line sadržaji na primer. Iako je pisanje jedan od najstarijih i najsigurnijih načina komunikacije, kao takvo nije dovoljno u ovom savremenom društvu, naprednih tehnologija.

Možeš da napišeš nešto što je korisno za tvoje čitaoce, ali većina njih neće se čak ni potruditi da to pročita do kraja. Pitaš se zašto ? Zato što im je dosadno i mnoge stvari odvlače im pažnju. Ali i pored toga, još uvek možeš uspešno da poraziš dosadu.

Transformiši pisanje

To ćeš postići poštujući vreme čitaoca. Ako neko ima samo pet minuta da posveti onome što si napisao, onda poštuj tih pet minuta povećavajući kvalitet svog sadržaja. Koristi besprekornu strukturu rečenica. Pobrini se da čitjivost teksta bude maksimalna tako što ćeš vladati pravilima gramatike, znajući pri tom kada je dobro malo ih i prekršiti.

Ako tvoje pisanje zahteva jezik emocija, onda ga i koristi. Piši fantastične analogije ako to od tebe to zahteva žanr koji preferiraš da pišeš. Pričaj priču kako bi bolje pokazao svoju percepciju kroz koju sagledavaš stvari jer ništa nije tako efikasno od pričanja priče.

Isključi sebe iz sadržaja koji pišeš

Mnogi autori ovu tvrdnju teško progutaju. Ali, kako se kasnije ispostavi- kada je pisanje u pitanju, nije uvek sve ni u piscu.

Kada pišeš neki sadržaj, potrebe publike kao i urednika zaseniće tvoje lične potrebe. Skoro uvek to znači da tvoja perspektiva onoga što pišeš nije toliko relevantna. Osim ako ne pišeš neki lični esej. Ukoliko čak i poseduješ osobinu objektivnosti prilikom pisanja, zapamti da nije toliko stvar u lepoti proznog teksta koliko je stvar o pragmatizmu.

    Content autor trebalo bi da prioritet da jasnoći i konciznosti dok kreativan pisac treba da oslikava priču svojim rečima. Ovo su različiti pravci pisanja i mogu dovesti do potrebe dovođenja veština pisanja do savršenstva u cilju adekvatnog odgovora na potrebe publike.

 

*

 

U čemu je suština content pisanja ? Koja je njegova svrha i kako ga pisati, u zavisnosti od potreba ciljane grupe čitalaca ? Koji su to alati pomoću kojih možeš uspešno napisati bilo koji sadržaj ?

Nauči kako da se fokusiraš na umetnost pisanja u reklamnom diskursu, kao i kako da razviješ tehnike koje će da  ti olakšaju posao svakodnevnog pisanja. Na ovom mestu pronaćićeš ideje kako da istakneš taj jedan određeni content u moru jednoličnih fraza i tekstova. Pokušaj da  staviš akcenat na aspekt kreativnosti i kreativnih metoda, kao i da se fokusiraš na celokupnu razradu i prezentaciju koncepta te ideje.

Pronađi nešto zanimljivo za sebe među ovim redovima i zabavi se otkrivajući sopstveni izvor inspiracije i kreativnosti.

1 Comment

  1. furtdso linopv

    30. August 2018. at 09:41

    Definitely imagine that which you said. Your favorite justification appeared to be at the web the simplest factor to have in mind of. I say to you, I certainly get irked while folks consider issues that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the highest and outlined out the whole thing with no need side effect , other folks could take a signal. Will probably be back to get more. Thank you

Leave a Reply