Šta to konkurencija radi drugačije ?!

Kada gubiš, da li si zahvalan isto kao i kada pobeđuješ ?!

Pravi odgovor je: Ne znam, nikada nisam gubio.

Ako si godinama gradio svoje ime i brend, onda verovatno imaš veliki broj i pobeda i gubitaka.

Društvene mreže postavile su visoke standarde ukoliko želiš da se izdvojiš od većine drugih koji rade sličan posao kao i ti. Potrebno ti je mnogo pažnje i truda kako bi te publika zapazila.

     Ono što može da ti oteža put do uspeha jeste činjenica da ćeš morati da se takmičiš sa konkurencijom.

Sve tvoje pobede, ali i greške jesu javne i svi će ih videti, a tvoji konkurenti ovo će iskoristiti u okviru svoje strategije.

Ipak, ovo može da bude i mač sa dve oštrice jer takođe i ti možeš da prepoznaš njihove slabosti i dobre strane.

Izazov može da ti predstavlja to što ne znaš uvek gde bi trebalo da obratiš pažnju. Samo gledanje konkurentskih profila i njihovih objava na društvenim mrežama, može da ti da neku ideju šta je to na čemu oni rade, ali ustvari ne pruža neki detaljniji uvid.

Na sreću, postoji dosta načina na koje možeš da pratiš konkurenciju u onom obliku koji će ti pružiti dragocene i primenljive informacije.

Dobro pogledaj digitalni marketing kod svojih konkurenata.

Zašto promatrati konkurenciju ?!

Digitalni i content marketing brzo se menjaju. Ukoliko se oslananjaš na ono što si do sada samo radio, znači da će te aktuelni trendovi prestići.

Održavaj korak sa konkurencijom jer ćeš na taj način videti šta oni rade i dobićeš ideju za nešto novo što bi možda i ti mogao da primenjuješ kod sebe.

Ovo može da se odnosi na sve. Na stil pisanja, dužinu teksta, infografiku, video snimke, gostujuće autore, na sve ono za šta smatraš da konkurencija radi bolje od tebe.

Dobra vest je da se marketinški uspeh ne dešava preko noći. Imaš dovoljno vremena sve da postigneš.

Ako želiš da dopreš do velikog broja pratilaca i publike, znaj da je to proces koji od tebe zahteva konstantno poboljšavanje.

Ponekad su promene jednostavne, ali vrlo često potrebni su malo složeniji potezi koji zahtevaju da sagledaš širu sliku situacije u kojoj se trenutno nalaziš.

  Ovo je uobičajena procedura kada posmatraš šta tvoja konkurencija radi.

    Takođe, istina je da ne možeš poznavati ni svaku efikasnu strategiju digitalnog marketinga koja postoji.

To je preveliki broj informacija. Dnevno se objavljuje oko tri miliona tekstova na internetu, a ovaj broj samo ima tendenciju da raste.

Da li postoji osoba koja može da pročita tri miliona tekstova ?! Iz tog razloga, nezamislivo je truditi se zapamtiti sve te informacije iz dana u dan.

Da sve bude još izazovnije, broj reči za blogove samo se povećava. Dakle, potrebno ti je više vremena da dođeš do informacija koje su ti zaista potrebne. Usklađivanjem svojih izvora podataka sa onim što tvoji konkurenti rade, pomoćiće ti da se fokusiraš na ono što je pravi izbor za tebe i za ono što radiš.

Ukoliko ostaneš prisutan u svojoj oblasti, to može da ti pruži konkurentnsku prednost.

   Ali, odakle da počneš ?!

Kako ćeš znati da su informacije koje skupljaš korisne ? Ili čak ispravne ?

Imaš uvek neke opcije.

Kako pratiti društvene mreže ?!

Ukoliko samo pregledaš najbolje rangirane stranice na Google-u ili gledaš najuspešnije profile na društvenim mrežama i dalje nećeš imati uputstvo kako i ti da budeš uspešan niti ćeš imati odgovarajuće povratne informacije.

Verovatno ti neće puno koristiti ni samo čitanje konkurentskih tekstova ili gledanje videa.

Tvoje šanse leže u tome da znaš ono što i oni znaju.

Dakle, koji je to najbolji način da održiš korak sa konkurencijom ?

Recimo da želiš da napišeš neku objavu koja će nadmašiti konkurentske tekstove. Imaš mogućnost da preformulišeš post koji ti je uzor ili da napišeš nešto u tom stilu ili da napišeš tekst koji će biti bolji i od najboljeg konkurentskog posta. Možeš čak da ponudiš i kontra argumente za tvrdnje koje su izneli tvoji konkurenti.

Na ovaj način uvek ćeš imati svež i relevantan sadržaj koji ćeš dalje deliti sa publikom.

Ovaj pristup učiniće da budeš rival svojoj konkurenciji, ali i da se nađeš u samom vrhu kada je reč o temi koju obrađuješ.

Prilično zanimljivo, zar ne ?!

Ovo je korisno jer može da ti pruži uvid u vrstu publike za koju ćeš pisati. Takođe, imaćeš spremnu listu ljudi koji će ti pomoći, ako budeš želeo da neko čita i deli ono što radiš i pišeš.

Znači, sledeći put kada vidiš da je konkurencija objavila zaista odličan post, ne dozvoli da te obuzmu pogrešni osećaji. Umesto toga, preduzmi neku akciju. Napiši nešto što je puno bolje od toga.

Izaberi metod koji tebi najviše ogovara jer ćeš samo na taj način doći do dragocenih uvida, u ono što publika voli ili ne voli, šta je najbolje za tvoj brend ili ono što radiš, kao i sve ono što publika ceni kod konkurencije.

Sa svim ovim informacijama moći ćeš da donosiš odluke koje će uticati na smanjenje izazova sa kojima ćeš se svakako suočavati, kao što se i konkurencija suočava sa tim istim pitanjima.

Šta možeš da naučiš od content marketinga ?

Prva stvar koju treba da uradiš kada je u pitanju digitalni marketing jeste da što više uključiš publiku u to što radiš.

Od tebe se zahteva da budeš konzistentan kada je reč o objavljivanju, ali i komentarisanju tvoga rada. I ovo je prilično intenzivan zadatak za koji je potrebno vreme.

Bilo bi poželjno da znaš koje alate koriste rivali jer će ti to pružiti uvid u njihovu celokpunu marketinšku strategiju.

Koristi najbolje alate koje imaš na raspolaganju, u tvom je interesu.

Kada je content marketing u pitanju, ne razmišljaju svi na isti način. Prati aktuelne trendove, možda ćeš pronaći efikasniji način za upravljanjem sopstvenim sadržajem.

Ukoliko koristiš pogrešne tehnike ili one koje ti ne donose željene rezultate, konkurencija bi mogla vrlo lako da te prevaziđe.

Snage i slabosti content marketinga biće takođe i snage i slabosti tvoje konkurencije. Ne zaboravi tu činjenicu jer će ti pomoći kada budeš razmišljao kako da sadržaj koji deliš na društvenim mrežama bude što bolji.

Poenta je da ne imitiraš konkurenciju nego da nađeš način da je pobediš.

Prati konkurentske SEO strategije

Tvoja konkurencija može da koristi različite taktike kako bi poboljšali svoj SEO. Ako posmatraš šta oni rade, možeš da to isto učiniš bolje od njih.

   Kako to da postigneš ?!

Bitno je da imaš prave ključne reči jer bez njih možeš samo da se nadaš da će tvoj sadržaj da bude aktuelan i blagovremen. Kada mudro izabereš ključne reči, možeš da pišeš sa povrenjem u relevantnost sopstvenog izbora teme.

Alati koje još možeš da koristiš su i povratni linkovi, semantičke ključne reči, prosečna ocena čitljivosti pa čak i preporuka o dužini teksta može da ti bude korisna.

Sve navedeno može da ti pomogne da zadržiš konkurentsku prednost  sadržaja i da znatno povećaš rang listu za SEO kroz vreme.

Analiziraj njihovu publiku

Razmišljaj o pratiocima tvoje konkurencije kao o online bazi njihovih klijenata.

U normalnim okolnostima, nikada ne bi ušao u kancelariju svog konkurenta i pregledao njegove fajlove kako bi dobio uvid u bazu klijenata.

Jer je to potpuno neetično.

Ali, kada je online…sve je fer igra.

Nema ništa loše ili pogrešno u tome da pogledaš ko su im pratioci na društvenim mrežama. Na ovaj način videćeš da li možeš da prepoznaš koji su trendovi aktuelni, ko je najuticajniji u oblasti koja i tebe interesuje, kao i druge značajne informacije.

Dakle, ako si nekome već konkurent želiš da vidiš i koju vrstu publike on privlači. U suštini, možeš da saznaš ko su najuticajniji pratioci i onda da primeniš strategije koje tebi daju rezultate kako bi osvojio te ljude.

*

     Danas je toliko dostupnih informacija na internetu o svemu onome što ti je potrebno da znaš kada je u pitanju tvoj posao, ali takođe dostupne su i informacije o konkurenciji. Od velikog je značaja za tebe da vidiš šta drugi rade i šta je ono što ti možeš bolje od njih da uradiš.

Ukoliko posmatraš konkurenciju, možeš da izbegneš njihove greške i to znanje iskoristiš za svoj uspeh. Vremenom ćeš doći u poziciju gde će i tvoji konkurenti početi da prate tvoje strategije i poteze.

 Kako se ti nosiš sa pitanjem konkurencije ?

5 Comments

 1. furtdsolinopv

  23. June 2018. at 23:27

  Hello there, You’ve performed a great job. I’ll certainly digg it and in my opinion suggest to my friends. I am confident they will be benefited from this site.

 2. good

  6. July 2018. at 12:01

  After examine a few of the blog posts in your website now, and I truly like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark website checklist and will be checking again soon. Pls take a look at my website online as effectively and let me know what you think.

 3. Wan Hairgrove

  8. July 2018. at 21:49

  Very interesting info !Perfect just what I was looking for! “Neurotics build castles in the air, psychotics live in them. My mother cleans them.” by Rita Rudner.

 4. Billie Knesek

  18. July 2018. at 16:23

  I do like the way you have framed this particular difficulty plus it really does provide us some fodder for consideration. Nonetheless, through what I have experienced, I simply just trust as the actual comments stack on that men and women continue to be on point and in no way start on a soap box involving some other news du jour. Yet, thank you for this fantastic piece and although I do not necessarily agree with the idea in totality, I respect the viewpoint.

 5. Rico Salmons

  31. July 2018. at 02:33

  Hi there! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at alternatives for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

Leave a Reply