Upravljanje projektnim ciklusom- uvod

Šta je grant ?

Grant ili direktni finansijski doprinos, izdvaja se iz EU budžeta ili nekog drugog fonda, u formi donacije, a u cilju finansiranja:

 • Neke akcije sa svrhom ostvarivanja cilja koji je deo politike EU
 • Funkcionisanje tela koje sledi cilj od opšteg evropskog interesa ili ima za svrhu ostvarivanje cilja koji predstavlja deo politike EU.

PCM ili Project Cycle Managment

Termin koji se koristi kako bi se opisale aktivnosti upravljanja, kao i proces donošenja odluka u toku projekta. Između ostalog, podrazumeva i ključne zadatke, uloge i odgovornosti, ključna dokumenta i potencijalne odluke. PCM zahteva:

 • Aktivno učešće ključnih zaintetresovanih strana
 • Korišćenje pristupa logičkog okvira (kao i ostala sredstva), analizu poput analize zainteresovanih strana, problema, ciljeva i strategija.
 • Izradu dokumenata visokog kvaliteta, tokom svake faze projekta, kako bi se omogućio adekvatan proces donošenja odluka.

Uputstvo za aplikante

U okviru svakog programa prekogranične saradnje, uputstvo treba da sadrži sledeće:

 • Informacije o programu u okviru čega se određuju ciljevi i prioroiteti, kao i finansijska alokacija sredstava koja se dodeljuju.
 • Pravila javnog poziva, koja podrazumevaju određene kriterijume aplikanata. To se pre svega odnosi na zakonski status, ali i na kriterijume partnera i samog projekta. Praktično to podrazumeva tipove aktivnosti u projektu, sektor, temu ili geografske oblasti. Takođe, kriterijum podobnosti obuhvata i troškove, koji moraju da budu realni.

U uputstvu treba jasno navesti koje se procedure slede i na koji način moguće je prijaviti se. Obuhvaćeno je i naknadno dostavljanje pratećih dokumenata za preliminarno izabrane predloge. Aplikacioni paket sadrži:

 • Formular za aplikaciju
 • Izjave o partnerstvu
 • Budžet
 • Matricu logičkog okvira
 • Formular zakonsko- pravnog identiteta
 • Finansijski identifikacioni formular

Kriterijum evaluacije sastoji se od kriterijuma selekcije i kriterijuma dodele. Kriterijum selekcije odnosi se na finansijski i operativni kapacitet aplikanta dok se kriterijum dodele odnosi na kvalitet projektnog predloga nasuprot postavljenim ciljevima i prioritetima.

Na ovom mestu možeš da prođeš uspešno kroz sve faze pisanja projektnog predloga, ukoliko ti je neki deo posebno zanimljiv ili izazovan, piši mi pa da zajedno kreiramo atraktivan i konkurentan projektni predlog.

7 Comments

 1. Šta to konkurencija radi drugačije ?! – Blog Ivane Živanić

  10. June 2018. at 10:33

  […] Bilo bi poželjno da znaš koje alate koriste rivali jer će ti to pružiti uvid u njihovu celokpunu marketinšku strategiju. […]

 2. furtdso linopv

  23. June 2018. at 15:31

  I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good. I don’t know who you are but definitely you’re going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

  1. Ivana Zivanic

   23. June 2018. at 15:48

   Thank you 😉 I am not yet famous blogger but this is so sweet from you

 3. Kelley Caselton

  18. July 2018. at 16:06

  You completed some nice points there. I did a search on the subject matter and found nearly all persons will agree with your blog.

 4. Eleni Linton

  31. July 2018. at 06:22

  I’m not sure why but this site is loading extremely slow for me. Is anyone else having this issue or is it a problem on my end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

 5. maglie calcio poco prezzo

  29. August 2018. at 20:42

  asjkenry maglie del calcio exmsgwof fotbollstrjor barn nyzvgtcu
  billige fodboldtrojer nphkjoci fotballdrakter barn
  wjyasrnm billiga fotbollstrjor jucxmvqb maglie calcio a poco prezzo ctjpqfgu billige fotballdrakter yguaibjw billige fodboldtrojer

Leave a Reply