Uputstvo za izradu seminarskog rada

 1. Tema seminarskog rada

Cilj izrade seminarskog rada je upoznavanje studenata sa određenom granom naučne discipline kroz razradu jedne teme iz odabrane oblasti, kao i pripreme studenata za pisanje naučnih i stručnih radova. Studentima se ovim putem pruža prilika da pokažu teorijsko i praktično znanje, kao i sposobnost samostalnog korišćenja domaće i strane literature u pisanoj formi.

 

Tema seminarskog rada može da bude:

 • Teorijske prirode (obično navedene teme na sajtu Fakulteta)
 • Praktične prirode (uočen u praksi ili literaturi)

Tema se obrađuje na dva načina:

 1. Prikupljanjem, obradom, struktuiranjem i prezentovanjem saznanja iz literature koja je relevantna za temu.
 2. Primenom znanja, stečenim obradom literature i na taj način pokazuje se kako se može neki konkretan problem rešiti.

 

 1. Sadržaj seminarskog rada

Seminarski rad sadrži: naslovnu stranu, sadržaj, uvod,obradu teme rada, zaključak i literaturu.

Naslovna strana:

Sredina gornjeg reda: Megatrend Univerzitet, Fakultet za poslovne studije, Beograd (14 pt)

Sredina: SEMINARSKI RAD IZ PREDMETA ODNOSI SA JAVNOŠĆU, a ispod toga ide tema seminarskog rada (16 pt)

Donji levi ugao: Ime i prezime profesora sa titulama (12 pt)

Donji desni ugao: Ime i prezime studenta, kao i broj indeksa (12 pt)

Sredina donjeg reda: Mesto i datum izrade (12 pt)

Sledi sadržaj u kome su navedeni osnovni delovi od kojih je sačinjen seminarski rad (podnaslovi) kao i brojevi strana na kojima se ti delovi nalaze.

U uvodnom delu seminarskog rada potrebno je uvesti čitaoca u temu rada, prezentovati značaj teme i razlog zbog koga je student odabrao baš tu temu, kao i pregled teksta koji sledi.

U centralnom delu obrađuje se tema rada. Prikazuju se teorijski (osnovne definicije) i praktični (ilustrativni primeri, uglavnom originalni) rezultati koji se odnose na zadatu temu. Taj deo teksta treba da bude sačinjen od više logičkih celina, označenih odgovrajućim naslovima i podnaslovima.

Zaključak sadrži sumirana osnovna saznanja do kojih je student došao kroz izradu seminarskog rada.

Literatura se navodi  abecednim redom po imenima autora, sa potpunim podacima o bibliografskim podacima, onako kako je korišćena u radu. Student je dužan da prilikom pisanja rada koristi najmanje tri izbora, koji ne podrazumevaju obaveznu udžbeničku literaturu. Posebno je poželjna upotreba stranih izvora literature, zatim podataka iz naučnih časopisa, izveštaja zvaničnih institucija. Stil pisanja mora da bude u skladu sa uobičajenim standardima akademskog pisanja.

 1. Forma seminarskog rada

Dužina rada: 7-15 strana

Format teksta: A4 (210 x 297 mm), margine su sve po 2,5 cm, prored 1, font Times New Roman 12 (osim naslovne strane, naslova i podnaslova u tekstu). Rad mora da bude štampan i povezan, ali ne i ukoričen.

Rad se predaje u jednom primerku.

Citiranje (reference):

– Prilikom navođenja pojedinih definicija, podela, podataka, tabela, slika ili delova teksta, obavezno je navesti izvor u fusnoti. Korišćenje fusnota znači navođenje citiranog izvora na dnu stranice teksta. U fusnoti prvo se navodi prezime i početno slovo imena autora, godinu izdanja, naslov knjige ili časopisa koji se citira, izdavač, mesto izdavanja i broj stane sa koje je preuzet tekst. Ako citati postoje, potrebno je da budu označeni znacima navoda kako bi se izbegli plagijati.

– Navođenje izvora u literaturi po abecednom redosledu: prezime,prvo slovo imena, godina izdanja, naziv dela. Ako je knjiga u pitanju, koristi se italic, a ako je časopis ili zbornik radova u pitanju,onda se naziv članka piše normalnim slovima, a naziv članka ili zbornika italic stilom. Ako se podaci navode sa internet sajta, potrebno je navesti kompletnu adresu sa datumom preuzimanja podataka.

Slike, tabele:

Navodi se broj tabele (ili slike), a zatim i naziv. Izvor se navodi kompletan, ispod slike: prezime, prvo slovo imena, godina izdanja, naziv dela, mesto izdanja, izdaač, broj strane na kojoj se u izvoru slikaili tabela nalazi. Font koji se upotrebljava je Times New Roman, 10.

 1. Procedura izrade i odbrane seminarskog rada

Profesor i student dogovaraju se oko teme rada, a zatim profesor treba da odobri temu. Nakon završetka pisanja rada, student jedan primerak predaje profesoru i tom prilikom se dogovaraju oko termina za odbranu seminarskog rada. Seminarski rad omogućava dobijanje određenog broja poena koji u zbiru utiču na konačnu ocenu.

4 Comments

 1. furtdsolinopv

  6. July 2018. at 14:54

  Hello my friend! I want to say that this article is amazing, nice written and include approximately all significant infos. I’d like to see more posts like this.

 2. furtdsolinopv

  12. July 2018. at 03:46

  We absolutely love your blog and find a lot of your post’s to be precisely what I’m looking for. Would you offer guest writers to write content available for you? I wouldn’t mind composing a post or elaborating on most of the subjects you write related to here. Again, awesome site!

 3. Salley Decoursey

  31. July 2018. at 03:13

  I like what you guys are up too. Such intelligent work and reporting! Carry on the excellent works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my web site 🙂

 4. minuteman bikeway trail map

  28. August 2018. at 11:00

  You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something that I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

Leave a Reply