Zainteresovane strane u saradnji- Stakeholderi

Promene koje donose definisani ciljevi i zadaci, deo su šireg konteksta. Iz tog razloga neophodno je sagledati radno okruženje, kao i sopstvenu poziciju u tom okruženju. Analizu okruženja najbolje ćeš da odradiš tako što ćeš da prikupiš i analiziraš sve relevantne, opšte informacije. Jedan od dobrih alata koji može u tome da ti pomogne svakako je i SWOT analiza.

Stakeholderi obično su pojedinci, grupe ili organizacije koje na bilo koji način mogu da utiču na saradnju ili komunikaciju sa potencijalnim klijentima, da te podrže bilo to direktno ili posredno, ali i da budu uključeni u ono što radiš i smatraš svojim prioritetima u poslu koji obavljaš.

Analiza zainteresovanih strana

Analizom stakeholdera trebalo bi pre svega da dobiješ odgovore na pitanja kao što su: „Koja su to znanja koja su ti potrebna da bi ostvario svoje ciljeve ?“, „Čija suštinska podrška ti je neophodna kako bi uspeo u tome ?“

Koraci koji će ti koristiti tokom analize su da prvo identifikuješ izazov sa kojim ćeš se suočiti, da uočiš sve grupe koje bi imale interes za saradnju sa tobom, a potom da istražiš njihove uloge, moć i kapacitet.

 • Proceni koliko ti je važan stakeholder, u vezi sa tvojom idejom.
 • Proceni koliko je uticajan stakeholder, u vezi sa tvojom idejom.
 • Postavi svakog pojedinačnog stakeholdera na skalu važnosti i uticaja.

Važnost saradnje

Ovaj parametar ukazuje do koje mere će određeni interesi zainteresovanih strana biti pod uticajem definisanja ciljeva i njihovoj kasnijoj implementaciji. Ovo može da ima i pozitivnu i negativnu stranu. Kako bi procenio dobro ovaj kriterijum, zapitaj se:

 • Koji interesi stakeholdera znatno se razlikuju od tvojih ciljeva ?!
 • Koji interesi stakeholdera najviše podržavaju tvoje ciljeve ?!

Uticaj

Uticaj je moć koju zainteresovana strana ima nad planiranjem i sprovođenjem procesa u delo. Kako bi dobro procenio uticajnost, da li znaš do koje granice je taj njihov uticaj neformalan ? Koja je suština stakeholdera i kako se ona uklapa u tvoju suštinu ?

Analiza izazova

Na ovaj način identifikovaćeš negativne aspekte, ako se jave, zatim postojeće situacije i na kraju uspostavićeš uzročno-posledičnu vezu kod identifikovanja izazova. Analiza podrazumeva:

 • Analizu uzroka i posledice
 • Brainstorming sa zainteresovanim stranama

Prvo definiši okvire u analizi, identifikuj glavne probleme sa kojima ćeš se potencijalno suočavati i to putem suočavanja ciljnih grupa i korisnika. Npr.: Šta predstavlja izazov i čiji je to problem ? Nakon toga, vizualizuj problem u formi dijagrama. Ovo će ti pomoći prilikom pojašnjavanja odnosa uzroka i posledice u analizi. Kvalitet rezultata zavisiće od veština postojeće komunikacije, takođe je izuzetno važno da tokom procesa pokažeš i relevantno znanje.

Analiza ciljeva

Primarna svrha ove analize je da opišeš buduću pozitivnu situaciju i da definišeš hijerarhiju ciljeva. Osnovni princip koji bi trebalo da slediš jeste kako da negativnu situaciju preformulišeš u rešenje. Cilj treba da bude:

Specific- specifičan

Measurable- merljiv

Achievable- ostvariv

Relevant- adekvatan i primenljiv

Time- bound- održiv kroz vreme

Tokom rada naučićeš da razlikuješ opšte ciljeve, koji donose dugoročnu promenu, a čijem ostvarenju doprinose tvoji ciljevi. Takođe, imaćeš i svrhu, odnosno, specifične ciljeve. To su efekti koje tvoj rad ostvaruje ili je to rešen neki problem tvojih klijenata.

Nauči kako da pametno postaviš prioritete i da izvučeš maksimum iz onoga što već poseduješ. Na ovom mestu naćićeš sve potrebne korake i alate, ti za početak samo pošalji mail.

 

11 Comments

 1. Kako biti konkurentan na zahtevnom tržištu – Ivana Živanić

  19. February 2018. at 22:25

  […] bi trebao da se rukovodiš kada je marketing u pitanju svakako su istraživanje potreba i želja klijenta, pri tom vezujući ovo za rešavanje svih izazova sa kojima ćeš se susretati i usklađivanje […]

 2. Kako napraviti rezoluciju svojih ciljeva ?! – Ivana Živanić

  2. April 2018. at 16:28

  […] posvećeno pisanje, ti neguješ disciplinu a ti je prvi korak ka ispunjenju onoga što si zamislio. Napiši nešto više o svom planu, […]

 3. Osnovne tehnike u ophođenju sa ljudima – Ivana Živanić

  22. April 2018. at 15:12

  […] ljudi i da sagledavaš stvari iz njihovog ugla, ako samo tu jednu stvar izvučeš iz celokupnog konteksta, moglo bi lako da se pokaže da si upravo sebi prokrčio put karijere kakvu […]

 4. Kako dati (i dobiti) najbolji savet – Ivana Živanić

  29. April 2018. at 15:54

  […] reči mudrost koju neko drugi očekuje da čuje. Možeš da podeliš sa drugima svoje iskustvo ili znanje, ali ne možeš nikome preneti mudost- uvide iz sopstvene […]

 5. Dobar si pisac, ali nisi dobar bloger ?! – Blog Ivane Živanić

  13. May 2018. at 11:38

  […] na blogu, zato je potrebno neko vreme. Prosečno vreme koje će ti biti potrebno da napišeš neki tekst je oko 2-3 […]

 6. Cody Horenstein

  28. June 2018. at 21:44

  You made some clear points there. I looked on the internet for the topic and found most persons will go along with with your blog.

 7. furtdsolinopv

  6. July 2018. at 20:55

  I couldn’t resist commenting

 8. furtdsolinopv

  12. July 2018. at 15:08

  you’re really a good webmaster. The site loading speed is incredible. It seems that you’re doing any unique trick. Moreover, The contents are masterwork. you have done a fantastic job on this topic!

 9. Eugenio Willmann

  18. July 2018. at 20:12

  Can I just say what a relief to find someone who actually knows what theyre talking about on the internet. You definitely know how to bring an issue to light and make it important. More people need to read this and understand this side of the story. I cant believe youre not more popular because you definitely have the gift.

 10. Chris Annabel

  30. July 2018. at 23:48

  Hi my loved one! I wish to say that this article is amazing, great written and include almost all vital infos. I would like to peer more posts like this.

 11. minecraft vanilla survival servers

  29. August 2018. at 21:41

  Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources back to your webpage? My website is in the exact same niche as yours and my users would truly benefit from some of the information you provide here. Please let me know if this alright with you. Cheers!

Leave a Reply